‘Ik voelde hoe de hele landbouw achter ons stond’

Nertsenhouder Lyon Hutten sprak een jaar geleden duizenden boeren toe op het Malieveld

NIEUW HEETEN – Een jaar geleden sprak hij bij de tweede grote boerendemonstratie duizenden boze agrariërs toe op het Malieveld in Den Haag; nertsenhouder Lyon Hutten uit Nieuw-Heeten. Een jaar later is de situatie in zijn kleine sector totaal veranderd; na tientallen besmettingen en ruimingen met het coronavirus op nertsenhouderijen in vooral Brabant, wachten de nertsenhouders met smart op de uitwerking van een regeling van de minister om alle bedrijven snel op te doeken.

Hutten is al een stukje verder. Zijn bedrijf in Nieuw Heeten staat al een tijdje leeg; hij doet mee aan de Rood voor Roodregeling (op de plek van de oude stallen komen dan enkele bouwkavels voor woningen) en is begonnen met een nieuw bedrijf voor horecabenodigdheden: ‘Handel in Geluk.’ “Helaas niet in de allerbeste tijd voor de horeca, maar ik hou er alle vertrouwen in”, zo zegt hij daar zelf van. Ook voor de tweede locatie in Witharen (gemeente Ommen) wordt gewerkt aan Rood voor Rood.

Hutten denkt nog regelmatig terug aan zijn toespraak voor duizenden boeren op het Malieveld nu een jaar geleden. “Als nertsenhouders hadden we in die jaren daarvoor nooit zo gevoeld dat de hele landbouw achter ons stond. We hadden eerder het gevoel dat veel boeren iets dachten van: ‘Zo lang als ze in Den Haag met die nertsenhouders bezig zijn, dan doen ze dat niet met ons’. Niet dat ze tegen ons waren, maar die aandacht voor onze sector hebben we wel vaak gemist.”

Ook in de publieke opinie kreeg de sector in het verleden weinig begrip. Dat het einde in zicht was, dat was al duidelijk. Al in 2012 besloot een meerderheid van Tweede en Eerste Kamer dat de hele nertsenhouderij uiterlijk in 2024 zou moeten stoppen. Dat wordt nu dus drie jaar eerder door het coronavirus. “Er zijn zoveel schrijnende verhalen in onze sector. Je wilt niet weten wat ik allemaal zie en hoor. Jullie moesten toch al in 2024 stoppen, zo wordt gezegd, dus is het niet zo erg. Maar dan wordt vergeten dat het opeens drie jaar naar voren geschoven is. Elke ondernemer weet in welke problemen je komt. Denk maar aan de aflossing van je lening aan de bank bijvoorbeeld. Of die 150 miljoen euro die de minister ervoor wil uittrekken voldoende is? Ik denk het, maar dan vooral omdat nertsenhouders al zo lang in onzekerheid leven dat ze het nu wel genoeg vinden zo. Snel duidelijkheid is het allerbelangrijkste.”

Waarschuwen

De Nieuw-Heetenaar is de boerenactiegroep FDF (Farmers Defence Force) nog altijd dankbaar dat die hem op het podium op het Malieveld vroeg. En daarna om zitting te nemen in het al weer opgeheven Landbouw Collectief, een unieke bundeling van dertien grote en kleinere agrarische clubs en bonden. “Ik deed het als vertegenwoordiger van de nertsenhouders, maar ook om die andere sectoren te waarschuwen. Als je als landbouw niet samenwerkt, dan ga je vroeg of laat ons achterna. Nu hebben sommige politici het al over halvering van de veestapel.”

Via dat Landbouw Collectief mocht de Sallander ook met drie collega-nertsenhouders aanschuiven in het Catshuis van premier Rutte. “Ik zag in die kamer een stoel staan met het bordje M. Rutte en dacht: ‘Daar ga ik meteen naast zitten, altijd handig’. Rutte gaf eerlijk toe dat hij wat betreft de nertsenhouderij alleen de zakelijke kant had gezien, maar echt was geschrokken van de persoonlijke problemen die daarachter zitten. Minister Schouten van landbouw was enorm meelevend met ons. We gingen dus met een goed gevoel weg. Bij een vervolggesprek was diezelfde Schouten opeens puur zakelijk. Geen enkele emotie. Ze keek alleen maar op briefjes die ze van haar ambtenaren kreeg aangereikt. Ik denk dat ze in dat eerste gesprek echt zichzelf was, maar daarna door haar ambtenaren hard is teruggefloten.”

De Groot

Boos maakt Hutten zich op onder meer D66-Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot die suggereerde dat de nertsenhouders misschien zelf hun dieren wel hebben besmet. “Zoveel besmette farms, dat was ook voor mij enorm verrassend. Hoe dat kan? Mijn persoonlijke theorie is dat het virus al sinds carnaval en wintersport daar al aanwezig moet zijn geweest. Waarom zijn er anders in het Oosten en Noorden geen nertsen besmet? De Groot suggereert dat nertsenhouders dat misschien zelf hebben gedaan, maar waarom zou je ziekte op jouw bedrijf willen hebben? Bij zo’n ruiming moet je ook alles zelf doen, de NVWA kijkt alleen maar toe. Je wilt dat helemaal niet voor de gezondheid van je dieren en de mensen. En financieel schiet je er niks mee op. Je krijgt de marktwaarde van 2019 en die lag onder de kostprijs. Bovendien, als dat financieel zo aantrekkelijk zou zijn, waarom zijn er dan geen besmettingen in heel Nederland? En dan roept een De Groot zoiets zonder ook maar een flintertje bewijs.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.