Horeca Raalte zit niet bij de pakken neer

Na lockdown herkansing voor Bierfestival Raalte in nieuwe vorm

RAALTE – Het is even afwachten tot de huidige lockdown voor de horeca voorbij is, maar toch is het de bedoeling om in november, december of januari een Bierfestival Raalte te houden. In aangepaste vorm uiteraard, volgens de (dan) geldende coronaregels. Deelnemers kunnen dan op een zelf te kiezen tijdstip en dag (of meerdere dagen) met een stempellijst langs zeven Raalter cafés om daar een bijzonder speciaalbiertje te drinken. Wie de lijst afgewerkt heeft, kan met korting een speciaal gebrouwen festivalbier in een mooi houten kistje kopen.

“Meteen een leuk cadeau voor de feestdagen”, zo zeggen de organisatoren Brian Poppe (Grand-Café Neuf) en Diederik Evers (Bierbrasserie Zuiderbuur). Ze lichten hun plan toe op de eerste sluitingsdag van hun (en alle andere) horecazaken. Die laatste woensdagavond was extra druk. “Er waren wel vijftig man extra die, naast de toegestane dertig bezoekers, wilden reserveren. Helaas dus”, zo vertelt Evers.

Beide relatief jonge horecaondernemers (Evers is 37 en Poppe 27 jaar) hadden de verplichte sluiting wel zien aankomen, maar de klap is toch stevig aangekomen. “We hebben het wel gehad met weken lang schoonmaken en opknapbeurten, zoals bij de vorige lockdown. De fut en energie is er een beetje uit, zo merk je overal om je heen. Vooral omdat je nog geen perspectief hebt hoe lang het precies zal duren”, zo klinkt het.

Na een hele goede en drukke zomer was er weer iets van de schade in het voorjaar goedgemaakt. “Bovendien heeft de gemeente Raalte goed geholpen met vergroting van ons terras en dat van collega’s. Niet qua plaatsen, maar wel wat oppervlakte betreft. Net als onze buurman Bakker Bart. Ook voor de komende winter dacht de gemeente goed met ons mee over bijvoorbeeld een winterterras”, wil Brian graag even kwijt. Zijn collega Evers zit nu in een heel bijzondere privé-situatie. Hij trouwde onlangs met Aniek van Schooten, in het dagelijks leven werkzaam op de IC van het Deventer Ziekenhuis. “Zij is razend druk en ik heb komende weken niets te doen”, merkt hij droog op.

Slecht weer

Het duo heeft wel de tijd om te werken aan een bijzondere editie van het bekende Bierfestival Raalte, waaraan in meer gewone tijden jaarlijks zo’n 750 mensen meedoen. Normaal gesproken is dat festival tegelijk met Streetlive en Cu & Cu in het laatste weekend van september. Dat ging dus (ook) niet door. “Het was heel slecht weer, dat is dan een geluk bij een ongeluk.” Er is nu gewerkt aan een variant die past binnen de coronaregels (na de lockdown). Normaal gesproken kochten de deelnemers een soort strippenkaart om in de deelnemende Raalter cafés op zaterdag en/of zondag een proefglas met steeds een ander speciaalbier te drinken. De volgende keer zal dat anders gaan.

Investeren

In de zeven deelnemende zaken (De Gouverneur, Lemonade, Laurel’s, Haenehof, Neuf, De Zwaan en Zuiderbuur) kunnen belangstellenden een gratis strippenkaart krijgen. Op vertoon daarvan kan er in de deelnemende cafés een speciaal geselecteerd speciaalbier gedronken worden. Daarvoor moet betaald worden in tegenstelling tot afgelopen jaren toen het bier gratis was, maar de strippenlijst niet. “Maar je krijgt nu ook een volledig glas of een flesje, geen klein proefglas. Omdat iedereen nu zelf een dag of meerdere dagen kan uitzoeken krijg je ook niet van die grote groepen. Voor ons als Raalter horeca was het nooit een vetpot. We hoopten altijd ongeveer kostendekkend te draaien. De winst zat er meer in dat deelnemers na afloop bij ons bleven hangen. Op deze nieuwe manier hopen we meteen ook wat extra’s te verdienen. Dat kan dan weer geïnvesteerd worden voor extra activiteiten bij de bierfestivals in de komende jaren. We zijn ook aan het brainstormen of we dan niet bijvoorbeeld met één centrale locatie gaan werken of toch kiezen voor dat bekende rondje langs de zeven zaken, maar zover zijn we nu nog niet.”

Porter

Het festivalbier, straks al te koop bij hotel de Zwaan, is een speciaal voor het Raalter festival in Purmerend gebrouwen ‘porter’. Voor de niet-kenners: deze stevige en van oorsprong Londense bieren hebben een licht tot donkerbruine kleur met vaak een robijnrode gloed en een gematigde bitterheid met de smaak van gebrande en geroosterde mout. “Een echt collectors item”, daar zijn Brian en Diederik van overtuigd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.