‘Het wordt lachen, gieren, brullen, hopen we’

3Koteboebo op planken van Hoftheater met soort ‘best of’-programma van een uur

LETTELE – ‘Noe mo’j oppass’n!’, zo heet de show waarmee de mannen van 3Koteboebo eigenlijk op het podium hadden willen staan. Bijna profetisch, want corona gooide roet in het eten en nu hebben Mark te Boekhorst, Wilco Boksebeld en Hans Kolkman van het van oorsprong Lettelse cabaretgezelschap een speciaal coronaprogramma samengesteld: ‘Simpel, maar toch eenvoudig’. Een soort ‘best of’ van een uur. Zo kunnen ze twee keer per avond optreden. Komend weekend brengen de mannen, ijs en weder dienende, de show vier keer op de planken in het Hoftheater.

Begin dit jaar stonden ze nog twee keer in het Raalter theater met de première van ‘Noe mo’j oppass’n’. Niks aan de hand, business as usual. “We hadden daarvoor een paar try-outs gehad in Dedemsvaart en Heino”, vertelt Mark. “Na de première nog twee keer Holten en een keer in een vol Odeon in Zwolle, héél leuk, en dat was de laatste. Het begon net een beetje lekker te lopen. We hadden al heel wat datums staan. Nadat in maart de eerste lockdown was afgekondigd, begonnen alle theaters te bellen. We hebben toen maar nieuwe datums geprikt in oktober en november. Wisten wij veel, wij dachten dat het dan wel weer over zou zijn. Maar over die alternatieve datums wordt inmiddels al niet eens meer gecommuniceerd. Niemand die weet waar-ie aan toe is.”

Al snel belde echter het Hoftheater met de vraag om een speciaal coronaprogramma samen te stellen. Van een uur, zodat ze er twee keer per avond de planken mee op konden. En dat voorstel viel in goede aarde. Een soort best of was een voor de hand liggende keuze. “In ’Noe mo’j oppass’n’ zit een oud nummer, gebaseerd op een act van Waardenberg & De Jong. We zijn ooit met dat nummer begonnen. We hadden er eerder wel eens over gedacht om al die oude dingen een keer weer op het podium te doen. Misschien af en toe als onderdeel van nieuwe shows, misschien als een soort best of. En toen deed deze kans zich voor. Het zijn trouwens niet allemaal nummers die we in het theater hebben gebracht. Sommige stukken komen uit de tijd dat we druk waren in wat wij dan het schuifdeurencircuit noemen: optredens bij feesten en partijen. Maar het wordt wel weer gewoon lachen, gieren, brullen, hopen we!”

Serieus

Alhoewel, dat geeft Mark toe, er steeds meer serieus, bedachtzaam werk in hun shows begint te sluipen. “Dat is een proces. We zijn nu al zo’n dertig jaar onderweg. Als ik nou onze eerste nummers terug hoor, dan hoor ik jonge ‘snukkels’, een hoop onbenulligheid. Ik kan daar nog steeds om lachen hoor, maar we zijn ouder geworden. In ons laatste programma zit een nummer van Hans over zijn overleden vader: ‘Pappadag’. En ik heb zelf ook lied over mijn vader gezongen. Maar het was wel opvallend dat het publiek dan nog tot halverwege het nummer zat te grinniken. Een beetje in afwachting, zo van: nu komt er wat. Maar dat kwam dan niet, want het was écht serieus bedoeld. Zoiets moet groeien. Dat zag je ook bij Herman Finkers. Eerst een hoop kolder, maar daarna een wat meer bedachtzamere toon met wat mildere humor. Daar moest het publiek ook aan wennen. Ik vond het zelf juist heel leuk dat hij dat deed, maar bij hem zijn er mensen afgehaakt. Dat kan bij ons ook gebeuren.”

Heftig

Dat gevoel dat er af en toe ook plek moet zijn voor serieuzere noot, werd nog eens versterkt door een heftig 2020. “Onze decorbouwer René te Riele is eerder dit jaar overleden aan een slopende ziekte. En recentelijk is ook de vrouw van zijn broer Martin, die ook decorbouwer bij ons is, overleden. Dat maakt dat je er als groep wel doorkrijgt dat er belangrijker dingen zijn dan 3Koteboebo.”

Maar, zo benadrukt Mark ook: de kolder zal altijd onderdeel blijven van 3Koteboebo. Dat geldt natuurlijk helemaal voor ‘Simpel, maar toch eenvoudig’, dat vooral terugslaat op de ‘lach of ik schiet’-jaren van het gezelschap. En hij heeft er ook zin in om weer op het podium te staan. “Weet je, als je midden in een tour zit, denk je vaak: ‘Wat een bult werk’. Maar als het dan klaar is, realiseer je je weer hoe leuk het eigenlijk is. Die wisselwerking met het publiek, er is niks leuker dan dat!”

De voorstellingen beginnen beide avonden om 19.00 en 21.30 uur. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Die kosten 20 euro per stuk.

Andere voorstellingen

Het Hoftheater presenteert de komende dagen nog een tweetal andere voorstellingen. Op donderdag 8 oktober is de dansgroep Vuur en Vlam te zien in het Raalter theater. Hun voorstelling ‘Onvoorwaardelijk’ handelt over de vraag wat er in een familie gebeurt als die geconfronteerd wordt met dementie. Het programma is zeer geschikt voor mantelzorgers en andere betrokkenen die met deze thematiek te maken hebben. Aanvang is om 20.15 uur. De entree bedraagt 19,50 euro.

Op zondag 11 oktober volgt het Veterstrikconcert (4 ) van De Groote Haay. Dit gezelschap brengt een 50 minuten durend concertprogramma op de planken dat bol staat van oude bekende kinderliedjes als ‘Op een grote paddenstoel’ en ‘In een groen knollenland’, afgewisseld met nieuwe liedjes van Mark Haayema als ‘Strontvlieg’, ‘Dromen’ en liedjes die hij schreef voor Kinderen voor Kinderen, Herman van Veen, Pluk van de Petteflet en Kikker. Tussendoor worden er korte verhalen en gedichten voorgelezen. Aanvang is om 15.00 uur. Kaarten kosten 12,50 euro. Zie verder staging2.hoftheater.nl.

Ontheffing

Het Hoftheater heeft van de Veiligheidsregio IJsselland een ontheffing gekregen voor de recent ingegane maatregel om voor ten minste drie weken in één ruimte een maximum van dertig personen te stellen. Hierdoor kunnen er maximaal 94 bezoekers terecht in het Hoftheater.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.