Groen licht voor uitbreidingsplannen de Huttert

Niet alle verzoeken recreatiebedrijf gehonoreerd in verband met bezwaren van omwonenden

RAALTE – Het Raalter college van B&W stemt in met een deel van de uitbreidingsplannen van Recreatiebedrijf de Huttert in Luttenberg. Het aantal kampeerplaatsen mag worden uitgebreid van 25 naar 40. Twee boerderijkamers mogen bovendien worden omgebouwd tot één groepsaccommodatie voor maximaal twaalf personen. De Huttert krijgt echter geen toestemming om de meest zuidoostelijk gelegen schuur te gebruiken voor binnenactiviteiten.

De plannen van de Huttert zijn omstreden. De buren geven aan nu al overlast te ervaren en stellen dat de omgeving niet geschikt is voor verdere uitbreiding. De gemeente acht de kans op een compromis niet groot. De reden dat het college geen toestemming geeft voor het gebruik van de schuur voor binnenactiviteiten is dan ook dat die op te korte afstand staat van een nabijgelegen woning. De gemeente wil bovendien een beperking van de openingstijden voor de horecavoorziening en het bijbehorende terras opnemen in het op te stellen bestemmingsplan. Dit om overlast voor omwonenden te voorkomen/verminderen.
De Huttert beschikt op dit moment over 25 kampeerplaatsen, een theeschenkerij (met terras) en de twee boerderijkamers. In 2017 kwam het recreatiebedrijf met een plan dat voorzag in een flinke uitbreiding. Dat werd echter teruggefloten. Te ambitieus en te weinig draagvlak in de omgeving, zo concludeerde de gemeente. Daarna kwamen de eigenaren van de camping met een afgeslankt plan. Dit met als insteek om hun dochter, als opvolgster, een volwaardig inkomen uit de camping te kunnen laten halen. Eind vorig jaar werd het nieuwe plan aan de buren gepresenteerd en in maart dit jaar volgde een tweede bijeenkomst, waarbij ook vertegenwoordigers van de gemeente aanwezig waren. Daarbij werd volgens het college duidelijk dat ook de nieuwe plannen op weerstand stuiten.

‘Goede basis’

Het college zegt begrip te hebben voor zowel de standpunten van de Huttert als die van de omwonenden. “Vanuit het perspectief van de ondernemer, die belang heeft bij een toekomstbestendig bedrijf, neemt de ruimtelijke kwaliteit met dit plan toe omdat hij het economisch belang zwaar zal wegen. Vanuit het perspectief van de buren, die belang hebben bij een rustige woonomgeving en onbelemmerd agrarisch gebruik, neemt de kwaliteit af.”
Volgens het college is er echter na deze uitbreiding nog steeds sprake van een kleinschalig recreatiebedrijf. “Bebouwing wordt niet uitgebreid en het gaat om plaatsen voor mobiele kampeermiddelen die buiten het toeristisch seizoen leeg zijn. Dat maakt dat de impact op het landschap in de basis beperkt is. Met het inrichtingsplan is naar ons oordeel een goede basis gelegd om het bedrijf landschappelijk in te passen. Deze ontwikkeling zou betekenen dat het gebied verder wordt verdicht door toevoegen van beplanting. Met onderdelen als een kikkerpoel neemt de biodiversiteit toe.”
“We hebben er lang over gesproken”, stelt wethouder Wout Wagenmans. “Als bestuur willen we onze inwoners waar mogelijk faciliteren als zij plannen hebben. Maar soms zijn belangen tegenstrijdig en dan moeten we een lastige afweging maken en een besluit nemen. Dat hebben we hier gedaan. Het gaat wat ons betreft om een kleine uitbreiding, waarmee de balans met de omgeving blijft behouden. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt: zo gaan we het doen!”

De plannen moeten eerst nog verder worden uitgewerkt. De omwonenden kunnen te zijner tijd in beroep.

Kader met raster: Bestemming

De Huttert had bovendien gevraagd om een (definitieve) recreatieve bestemming. De omgeving vreest echter dat die bestemmingsplanwijziging de opmaat vormt voor grotere ontwikkelingen. “Dergelijke plannen zijn er niet en zouden ook opnieuw om besluitvorming vragen, maar we kunnen ons wat bij deze zorg voorstellen”, zo stelt de gemeente. Die kiest daarom voor een zogenaamde gebiedsaanduiding waarin het recreatieve gebruik is geregeld, maar de onderliggende agrarische- en woonbestemming gelijk blijft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.