Gewoon Carolien: ‘Hoe intelligent ben jij?’

Mensen van verschillende niveaus van intelligentie mag ik leren kennen en mee samen zijn. Soms zijn mensen bovengemiddeld intelligent (met een intelligentie boven de 110), zelfs begaafd en zeer begaafd (IQ boven de 120 en 130) maar kunnen ze niet goed meekomen in de maatschappij.

Een mevrouw die ik mag zien heeft een test gedaan en haar intelligentie is tussen de 80 en 89 en dat is beneden gemiddeld intelligent. Zij functioneert echter goed  in de maatschappij.  Dus toen ging ik verder onderzoeken leerde ik dat er naast de verschillende niveaus van intelligentie, ook verschillende gebieden zijn waarop iemand intelligent kan zijn.

Howard Gardner noemt dat Meervoudige Intelligentie. Hij ziet intelligentie als het vermogen om problemen op te lossen. En volgens hem beschikt iedereen over een aantal specifieke vaardigheden die daarbij gebruikt kunnen worden. Dus ieder mens is begaafd. Ik ervaar dit als kloppend, er zijn vele dimensies waarop iemand zich kan uiten. Gardner benoemt In zijn theorie van Meervoudige Intelligentie de volgende negen soorten intelligentie:

1 Het vermogen om taal te gebruiken om jezelf uit te drukken, andere mensen te overtuigen en anderen te begrijpen. Een persoon met een hoge verbaal-linguïstische intelligentie leert het best door te lezen of te luisteren.

Het vermogen om verbanden te begrijpen, gestructureerd te werken en om te gaan met (abstracte) getallen. Mensen met een hoge logisch-mathematische intelligentie leren het best door werkzaamheden uit te voeren.

Het vermogen om een concreet probleem voor zich te zien. Een persoon met een hoge visueel-ruimtelijke intelligentie denkt in beelden, houdt van kunst en heeft een goed gevoel voor ruimtelijke verhoudingen en leert het best door een concreet probleem voor zich te zien.

Het hebben van een goed gevoel voor geluid en ritme en een grote voorliefde voor muziek. Mensen met een hoge muzikale intelligentie leren het best door te luisteren of door rijtjes op te dreunen.

Het vermogen om het lichaam te gebruiken zodat je hiermee iets kunt uitdrukken, een probleem kan oplossen of een doel kunt bereiken. Mensen met een hoge lichamelijke intelligentie leren het best met hun handen of door te doen.

Het vermogen om zelfstandig beslissingen te nemen. Een persoon met een hoge intra persoonlijke intelligentie is onafhankelijk, heeft een hoge wilskracht en een hoge zelfreflectie. Deze mensen leren het best door zelfstandig te werken.

Het vermogen om zich in te leven in andere personen, andere personen te begrijpen, andere personen te begeleiden en andere personen te manipuleren. Deze persoon is sociaal, gaat vaak mee in andermans humeur en leert het best door samen zijn, samen te werken en door middel van groepswerk.

Een persoon met een hoge natuurgerichte intelligentie is goed in het herkennen van dieren en planten en kan die kennis toepassen in het dagelijks leven.

Een persoon met een hoge existentiële intelligentie stelt kritische vragen over het leven en het bestaan, is belangstellend in het universum en filosofeert graag. Deze mensen leren door diep op problemen in te gaan.


Mag ik je begeleiden om nog intelligenter te worden?

Reageer gerust: info@carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.