Geen intochten, wel introductie roetveegpieten

RAALTE – Het Sint Nicolaas Komité Raalte ziet dit jaar af van de organisatie van de intochten in Raalte, Heeten, Heino, Lierderholthuis, Mariënheem, Boskamp, Eikelhof, Herxen en Lemelerveld. De reden: corona. Huisbezoeken worden digitaal. De organisatie gebruikt dit jaar bovendien als overgangsjaar om het team Zwarte Pieten uit te breiden met roetveegpieten.

Cartoon: Casper Slinkman

Het is de bedoeling om volgend jaar volledig over te schakelen naar roetveegpieten, maar Roy Veldman houdt daarbij namens het Sint Nikolaas Komité Raalte wel een slag om de arm. “Normaal gesproken zitten we in de aanloop naar Sinterklaas met alle vrijwilligers bij elkaar. Dat is dit jaar door corona onmogelijk. We willen dit wel eerst met hen doornemen. Maar we merken dat de discussie is gekanteld. Maatschappelijk gezien wordt de vraag naar roetveegpieten steeds groter. Winkeliersverenigingen vragen erom, maar ook scholen. En zij zijn ook opdrachtgevers. Iedereen wil van de discussie af, zodat het feest weer kan draaien om waar het om draait: de kinderen.”

Roy vertelt dat er in de afgelopen maanden samen met de gemeente Raalte, lokale en regionale adviseurs, Veiligheidsregio, de GGD en verschillende winkeliersverenigingen gekeken is naar de mogelijkheden van een alternatieve ontvangst van Sint en zijn Pieten. “Het plan was op een haar na gereed, maar vanwege de aangescherpte coronamaatregelen hebben we besloten om er toch vanaf te zien.”

Huisbezoeken vinden dit jaar plaats middels een livestream waarop de Sint en één Piet op het scherm te zien zijn, videobellen dus. Natuurlijk heeft de Sint vooraf de nodige informatie nodig zodat iedereen een momentje heeft met de Sint. Aan het einde van de vijftien minuten durende livestream zal één Piet met de cadeaus aanbellen en deze overhandigen zoals al gebruikelijk was bij de bezorging van pakjes.

Ook op de scholen zullen de Sint en zijn Pieten daar waar het kan en mag gewoon weer aanwezig zijn. Weliswaar in aangepaste vorm die per school kan verschillen gezien de beschikbare ruimte en mogelijkheden per locatie. Sint en Piet zien dit jaar even af van de bedrijfsbezoeken. Wanneer er extra coronamaatregelen gaan komen kan dit invloed hebben op de geplande activiteiten.

Voor afspraken aangaande digitale huisbezoeken bel op werkdagen (vanaf 1 november) tussen 19.30 en 20.30 uur naar tel. 0572 – 363603.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.