Gedenksteen onthuld voor oorlogsslachtoffers Hellendoorn

HELLENDOORN – Op het land van boerderij van Grobbink (waar nu garage Dijk staat) zijn Gerrit Jan Grobbink, Marinus Maris en onderduiker Klaas Neuman -vergezeld met een paar kinderen- bezig om aardappels van hun kiemen te ontdoen. Zij willen genoeg voedsel in huis hebben, want volgens de laatste berichten zou het er de komende dagen nog wel eens heet aan toe kunnen gaan. Als een donderslag bij heldere hemel wordt hun vrees waarheid. Vlakbij slaan een vijftal granaten in.

De rondvliegende scherven zorgen voor dood en verderf. Gerrit Jan Grobbink is op slag dood. Onderduiker Klaas Neuman bezwijkt een uur later aan zijn verwondingen. Marinus Maris wordt zwaargewond naar huis gedragen. De inderhaast opgeroepen huisarts Rein ter Borg kan later alleen maar constateren dat Maris ook is overleden. De kleine Jan Grobbink raakt ook gewond, maar het blijkt niet ernstig. De andere kinderen blijven ongedeerd.

Grobbink en Maris worden naast elkaar begraven. Klaas Andries Neuman krijgt zijn laatste rustplaats op de algemene begraafplaats. Zijn moeder wordt via een brief op de hoogte gebracht en wil dat zijn lichaam naar haar terugkeert. Neuman wordt uiteindelijk herbegraven in Leeuwarden.

Het is inmiddels 75 jaar later. Op vrijdag 2 oktober is een gedenksteen onthuld door burgemeester Raven. “Het is goed om bij deze vreselijke gebeurtenis stil te staan en je te blijven beseffen wat oorlog aanricht. In het bijzonder is het goed om dit samen met nabestaanden te kunnen doen opdat wij niet vergeten”, aldus Raven. Peter Löhnberg vertelt over de onderduik van zijn en ouders en hemzelf. Gerrit Jan Grobbink heeft hen daar altijd bij geholpen. “Ik ben hem daar mijn leven lang dankbaar voor geweest.”

Alie Nijman-Grobbink, de dochter van Gerrit Jan Grobbink, was ook aanwezig bij de onthulling van het gedenkteken. Ze kan zich de gebeurtenis nog goed herinneren. “Door de enorme drukverplaatsing werd ik samen met mijn broer Frits weggeblazen. Het hele huis lag open. Mijn vader, de buurman en de onderduiker waren op de verkeerde plaats op het verkeerde moment. Onze moeders stonden er opeens, met al die jonge kinderen, helemaal alleen voor. Het is voor ons heel fijn dat onze oorlogsslachtoffers nu op deze manier worden herdacht. Dat we op deze manier ons verdriet een plaats kunnen geven.”

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.