Gastcollege van burgemeester Dadema over VN op Carmel

RAALTE – Burgemeester Martijn Dadema heeft begin deze maand een gastcollege gegeven aan de leerlingen van 5 havo en 6 vwo van het Carmel College Salland. Naar aanleiding van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties op 24 oktober vertelde hij meer over deze internationale organisatie. Dadema was namelijk voordat hij burgemeester werd actief voor de VN in Yemen (1999-2000), Nairobi (2007-2010) en New York (2010-2013).

Waarom zijn de Verenigde Naties eigenlijk opgericht, wat doet de organisatie precies en waarom is dat zo belangrijk? De burgemeester ging er dieper op in. Van tevoren kregen de leerlingen een uitgebreide PowerPoint met daarin veel ins en outs over de VN. Maar ook informatie over andere internationale organisaties als de NAVO, het Warschaupact, de Europese Unie en Comecon. In de voorbereiding voor het gastcollege werd er al meer gevraagd van de leerlingen, want natuurlijk hoorde er ook huiswerk bij. Zo moesten ze de onder andere de website van de Verenigde Naties bestuderen en per persoon drie vragen voor burgemeester Dadema bedenken.
Een aantal leerlingen was vooral verbaasd dat Dadema ook in Raalte op school had gezeten en destijds geen idee had wat hij wilde. Dat het uiteindelijk toch leidde tot een studie, een stage en een baan bij de VN inspireerde hen dan ook.

Enquête

Na jaren vol oorlog kwamen in 1945 landen vanuit de gehele wereld bij elkaar en spraken af: dit nooit meer. Dit resulteerde in de oprichting van de Verenigde Naties (VN). In 2020 is vrede en veiligheid echter voor veel mensen op aarde nog ver te zoeken. Daarom wil de VN het 75-jarig bestaan gebruiken om de balans op te maken. Naar wat voor toekomst willen we toe werken? Daarom heeft de organisatie een enquête opgesteld. Meedoen kost ongeveer een minuut en kan via
staging2.un75.online.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.