Extra impuls voor Overijsselse economie

Provincie Overijssel presenteert herstel- en transitieplan coronacrisis

ZWOLLE – De provincie Overijssel presenteert een breed pakket aan maatregelen voor herstel van de coronacrisis. Het gaat om nieuwe herstel- en transitiemaatregelen gericht op het MKB, familiebedrijven, innovatie en kennisontwikkeling. Daarnaast is er geld voor de arbeidsmarkt en cofinanciering van geldstromen van het Rijk en de Europese Unie. Tot slot wordt een aantal grote investeringen over de volle breedte van het provinciale beleidsveld naar voren gehaald. Met het totale pakket aan maatregelen is een bedrag van 135 miljoen euro gemoeid.

Gedeputeerde Eddy van Hijum: “Juist nu het coronavirus begint aan een tweede golf willen we Overijssel helpen met de noodzakelijke vernieuwing en bovendien flink investeren om de economie draaiende te houden. Dit blijven we koppelen aan maatschappelijke opgaven als klimaatverandering, energietransitie en circulaire economie.”
Gedeputeerde Staten stellen voor om een lening van 10 miljoen euro te verstrekken aan investeringsfonds Wadinko. Met dit geld kunnen MKB- en familiebedrijven direct worden geholpen om de negatieve gevolgen van de crisis te beperken en stappen te zetten op gebied van digitalisering en verduurzaming. Daarnaast wil het college 8 miljoen euro uittrekken om innovatie te ondersteunen (via de regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost-NL). Het gaat hier om cofinanciering van de steunmaatregelen die het Rijk heeft toegezegd. Tot slot wordt 2 miljoen euro uitgetrokken voor innovatie, kennisontwikkeling en transitie op gebied van cultuur.
In samenwerking met de regio’s investeert de provincie in scholing van werknemers en een betere aansluiting van aanbod en vraag op de arbeidsmarkt. “Dit doen we onder andere via de afspraken in de regiodeals. Aanvullend hierop stellen we 1 miljoen euro beschikbaar. We sluiten hiermee aan op het derde herstelpakket van het rijk.”
Om de impact van de maatregelen en investeringen te maximaliseren wordt ingezet op bundeling van geldstromen en slagkracht met onder andere het Rijk en de EU. Bovenop de al gereserveerde 30 miljoen euro voor de reguliere Europese fondsen (EFRO, INTERREG, Leader) wordt nog eens 30 miljoen euro uitgetrokken voor cofinanciering. En er wordt 6 miljoen euro gereserveerd om samen met partners voorstellen te ontwikkelen voor het Nationaal Groeifonds van het Rijk.
Daar waar mogelijk worden grote investeringen eerder uitgevoerd. Denk hierbij aan vervanging van infrastructuur, investeringen in fietsverbindingen, investeringen in binnensteden (retail) en woningbouw. Hiervoor is in totaal 78 miljoen beschikbaar.

Vervolg

Het herstel- en transitieplan is een vervolg op het nood- en overbruggingspakket voor de coronacrisis dat Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten voor de zomer vaststelden. Het plan wordt betrokken bij de begroting 2021. Provinciale Staten bespreken de voorstellen op 21 oktober (commissiedag) en 11 november (besluitvormend in PS).

https://destaatvan.overijssel.nl/.

1 REACTIE

  1. En dan nu het hele verhaal in gewone mensentaal a.u.b zodat het wat begrijpelijker en duidelijker wordt voor een héleboel mensen. Bvd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.