Carolien: Preventie beter dan genezen

Langdurig ziekteverzuim bijvoorbeeld door stress en burn-outs is voor bijna elke werkgever een groot probleem. Zeker nu in de coronatijd. Volgens het CPB, CBS en MKB servicepunt kampen jaarlijks ongeveer 16 procent van alle werknemers hiermee. Een werknemer die uitvalt, kost een bedrijf gemiddeld 250 euro per dag. Als er vervangend personeel geregeld wordt, kost het per dag ongeveer 409 euro. Arboned heeft berekend dat de gemiddelde duur van uitval bijvoorbeeld door een overspannenheid 242 dagen is. Bij langdurige uitval kunnen de kosten van uitval soms wel oplopen tot 120.000 euro.

Werknemers krijgen door het flexibele werken te maken met meer verantwoordelijkheden, een andere manier van leidinggeven en het feit dat privé en werk in elkaar overlopen. Dat valt niet altijd mee. Natuurlijk begeleiden werkgevers hun werknemers hierbij. De werknemers die uitvallen vanwege stressklachten zijn vaak perfectionistische harde werkers op wie je meestal goed kunt bouwen. Soms komen mensen na uitval te snel terug en dan werken ze niet duurzaam. Ook het feit dat werknemers nu langer door dienen te werken tot hun pensioen, geeft meer verzuim. Natuurlijk is het in eerste instantie een probleem van de werknemer.

Echter voor een werkgever is langdurig verzuim erg kostbaar en nu in de huidige arbeidsmarkt zijn de openstaande vacatures bijna niet in te vullen met andere adequate werknemers. En meestal voelt een werkgever zich ook betrokken bij zijn werknemers. Onderzoek van ArboNed toont aan dat tweederde van al het ziekteverzuim een psychische oorzaak kent. Het is dus in het belang van de werkgever om te investeren in de vitaliteit van de werknemers. Bij vitaliteit gaat het om je energiek voelen, je doelen stellen en deze proberen te behalen en om kunnen omgaan met ups en downs. Hoe bereik je dat je werknemers bruisen van de energie, gemotiveerd zijn wat betreft de taken en doelen, en veerkrachtig zijn wanneer het (even) niet lukt. Zo iemand is tot veel in staat en laat zich niet snel uit het veld slaan.

Onderzoek heeft aangetoond dat met preventief goede begeleiding voor je werknemers uitval kan worden teruggedrongen. Treedt verzuim toch op, dan kan de duur van uitval gemiddeld worden gehalveerd. De kosten van preventie blijkt maar 5 procent van de kosten van uitval te bedragen. De praktijk wijst dus uit dat goede begeleiding geen kostenpost, maar een kostenbesparing vormt. Als bedrijf investeren in de gezondheid en vitaliteit van de werknemers is een grote besparing. Preventie is beter dan genezen.
Zo dankbaar dat de werkgevers nu steeds meer beseffen dat preventie via mijn praktijk zeer goede resultaten geeft. Neem gerust contact op via staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.