Burgemeester Dalfsen stelt nieuw Damoclesbeleid vast

DALFSEN – Burgemeester Van Lente van de gemeente Dalfsen heeft nieuw Damoclesbeleid vastgesteld. Ook heeft het college van B&W de raad voorgesteld om de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) te wijzigen. Dit met als doel om meer mogelijkheden te hebben in de strijd tegen ondermijning (de toenemende verweving van onder- en bovenwereld).

Onderdeel van de Opiumwet is artikel 13b, die ook wel de ‘Wet Damocles’ wordt genoemd. Daarmee heeft de burgemeester de bevoegdheid om woningen, lokalen (panden) en erven te sluiten wanneer er drugs wordt verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig is. Sinds de aanpassing hoort daar nu ook het aantreffen van voorbereidingshandelingen bij. Dit herziene Damoclesbeleid is onderdeel van de aanpak in de regio IJsselland en in het bijzonder het Vechtdal om gezamenlijk op te trekken tegen georganiseerde criminaliteit. De regio wil hiermee voorkomen dat ze onbedoeld aantrekkelijk wordt voor drugscriminelen. Ook wordt de regio weerbaarder tegen ontwikkelingen in de drugscriminaliteit.
Burgemeester Van Lente: “We merken helaas dat steeds meer inwoners benaderd worden door criminelen, die een leegstaande schuur of woning willen huren. Daar wordt niet altijd bij verteld dat het pand gebruikt zal gaan worden voor een illegale hennepplantage, met alle gevolgen van dien. Denk aan gevaren als brand, wateroverlast en schade aan gebouwen.” Er zit voor de pandeigenaar ook een groot juridisch risico aan de verhuur aan criminelen, zo benadrukt de gemeente. Eigenaren zijn namelijk verantwoordelijk voor wat er in het pand en op het erf gebeurt.
Criminele activiteiten vinden niet in openbaarheid plaats. Het duurt soms lang voordat deze worden ontdekt. Daarom is hulp hard nodig. Bijvoorbeeld bij het vermoeden dat een crimineel zaken wil doen. Of bij verdachte situaties waarvan het gevoel leeft dat er iets niet klopt. Vermoedens van een hennepkwekerij in de buurt. Of van een drugsafvaldumping. Dan kan contact opgenomen worden met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844. Ook kan gebeld worden met Meld Misdaad Anoniem via telefoonnummer 0800 – 7000. Kijk voor meer informatie over het Damoclesbeleid op staging2.dalfsen.nl/veiligheid. Hier wordt bijvoorbeeld uitgelegd wat ondermijning is en hoe een hennepkwekerij te herkennen is.

Cannabis. Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.