Bruidsparen mogen vanaf 2021 zelf BABS aanwijzen

RAALTE – Aanstaande bruidsparen in de gemeente Raalte mogen vanaf 1 januari 2021 zelf een Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand (BABS) aanwijzen om hun huwelijk te laten voltrekken. Denk daarbij aan een familielid of een vriend. De BABS (voor één dag) krijgt dan ondersteuning van een reguliere BABS (die de benodigde opleiding heeft afgerond).

Het Raalter college van B&W heeft daartoe het reglement burgerlijke stand aangepast. Daarnaast zijn er voortaan vier in plaats van drie opties: een gratis voltrekking, een eenvoudige ceremonie, een reguliere ceremonie en een uitgebreide ceremonie (waarbij er meer gasten en sprekers mogen komen).
Raalte had twee jaar geleden al de ambitie uitgesproken om het proces rondom huwelijksvoltrekkingen te ‘optimaliseren’. Daartoe werd er in 2019 een enquête gehouden onder inwoners die een huwelijk/geregistreerd partnerschap aangingen. De gemeente kreeg daarbij meerdere verzoeken van toekomstige bruidsparen om het huwelijk te laten voltrekken door een eigen BABS. Raalte wil daaraan tegemoet komen. De rol van de nieuwe BABS (die door de rechtbank beëdigd gaat worden voor één dag en in de voorbereiding ondersteund wordt door de reguliere BABS) beperkt zich dan tot eenmalige leiding van een ceremonie. Volgens de gemeente kan de ceremonie zo nog persoonlijker worden gemaakt. Het is bovendien een landelijke trend in gemeenteland om het mogelijk te maken een BABS voor één dag te gebruiken.
Raalte biedt op maandag- of woensdagmorgen de mogelijkheid om gratis te trouwen. Dat blijft ook zo. Hierbij mogen alleen getuigen aanwezig zijn. Van die mogelijkheid maken jaarlijks circa 120 stellen gebruik. Een eenvoudige ceremonie (waarbij in de trouwzaal getrouwd wordt en maximaal zestien mensen aanwezig mogen zijn) kost vanaf nu 200 euro; een reguliere ceremonie 366,45 euro, een uitgebreidere 140 euro extra (bovenop de vaste tarieven die verschillen qua opties, tijdstip, locatie en dag en kunnen oplopen tot 1265,35 euro); de inzet van een BABS voor één dag nog eens 148,50 euro extra.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.