Bert Hinnen schreef boek ‘De vergeten Duitser’ over zijn oom

WIJHE – Bert Hinnen, oud burgemeester van Olst-Wijhe, heeft een boek geschreven over zijn oom Richard Bauer. In ‘De vergeten Duitser’ verhaalt hij over het dramatische levensverhaal van zijn oom, die voor de oorlog van Duitsland naar Nederland emigreerde.

Er is veel geschreven over de Tweede Wereldoorlog. Vanuit verschillende invalshoeken: de aanleiding, de militaire geschiedenis, de slachtoffers, de afloop. Vanwege de viering van 75 jaar bevrijding herleefde de belangstelling. Documentaires, publicaties en boeken verschenen, vaak met nieuwe en meer objectieve inzichten. Minder vanuit de goed/fout benadering. “Maar er bestaat nu nog steeds een witte vlek in de geschiedschrijving. Hebben we wel een duidelijke beeld van de rol van ‘de Duitsers’ in Nederland in en rondom deze oorlog”, zo vraagt Hinnen zich af.

Ongeveer 100.000 Duitsers woonden hier al vanaf het begin van de dertiger jaren als arbeidsmigrant of als Joodse vluchteling. Een aantal trouwde met Nederlanders en kreeg hier kinderen. “Ze werden niet met open armen ontvangen door onze toenmalige overheid en na de oorlog zelfs allen tot vijand verklaard”, zo vertelt Hinnen. Richard Bauer was zo’n Duitser. Aan de hand van zijn levensverhaal maakt de schrijver duidelijk hoe Richard’s leven dramatische wendingen kreeg. Vooral in de periode van 1930 tot 1950 in Nederland (Almelo, Amersfoort, Ommen), Duitsland en Rusland.

Het boek leest als een familiegeschiedenis, feitenrelaas, tijdsdocument en aanklacht tegelijk. “Bauer werd een speelbal van oorlog, politiek en willekeur. Ik probeer deze vergeten groep Duitsers, vaak al in Nederland ingeburgerd, een gezicht te geven en recht te doen aan wat hen en hun families is overkomen.”

Bert Hinnen (1946), thans woonachtig in Wijhe, ontwikkelde zich na zijn bestuurlijke loopbaan als historicus en schrijver. Na jarenlang speurwerk ontdekte hij het bijzondere leven van zijn Duitse oom Richard ‘de Duitser’. Hij deed onderzoek in het Nationaal Archief, familiearchief, interviewde, onderzocht bronnen en raadpleegde bekende schrijvers. Het boek kost 19,95 euro en is verkrijgbaar bij: Primera Schippers in Wijhe, Boekhandel Korten in Olst en Primera Oonk in Twello.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.