Berging vliegtuigwrak Millingen volgende maand van start

DALFSEN – De berging van de Duitse Messerschmitt Bf109 die op 30 januari 1944 is neergestort nabij het buurtschap Millingen start op 2 november. De berging stond oorspronkelijk gepland voor mei dit jaar, maar werd toen uitgesteld in verband met de coronamaatregelen. In het vliegtuigwrak bevinden zich mogelijk nog stoffelijke resten van de Duitse piloot.

Burgemeester Van Lente is blij dat er nu toch gestart wordt met de berging. “Deze berging is om meerdere redenen erg belangrijk. Om te beginnen voor eventuele nabestaanden. Maar ook omdat het om de eerste berging van een Duits vliegtuig gaat in het kader van het nationaal programma Berging Vliegtuigwrakken. Hiermee wordt een bijzonder stuk van de historie weer ingekleurd.” Toch heerst er ook teleurstelling. “Ondanks het enthousiasme over de berging is het, in verband met de coronamaatregelen, helaas niet mogelijk om een open dag te houden voor geïnteresseerden of om kinderen te verwelkomen bij de berging. En naar beide hebben we natuurlijk wel uitgekeken. We hopen dat we door foto’s en video toch een beeld kunnen geven van de berging.”
De bergingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht is verantwoordelijk voor het bergen van het wrak en de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht (BIDKL) voor het bergen en identificeren van eventuele stoffelijke resten. Daarnaast is de Explosieve OpruimingsDienst (EOD) erbij betrokken in verband met munitie.

Voorbereiding

Op 19 oktober is Bodac uit Schijndel gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Dit betekent dat de Oude Vechtsteeg en het terrein worden voorzien van rijplaten. Daarnaast wordt het werkterrein afgezet met hekwerken en ingericht met keten en opslagcontainers. Om tijdens de berging geen overlast te krijgen van grondwater wordt bronnering aangebracht. Dit zorgt ervoor dat de grondwaterstand wordt verlaagd. Bij een te hoge grondwaterstand kan er niet veilig gegraven worden, omdat het gat dan constant volstroomt met water. Ook worden de graafmachine en de grondzeef alvast geplaatst zodat defensie vanaf 2 november de berging kan uitvoeren. Het is de verwachting de berging één tot anderhalve week duurt, waarna het opruimen van de locatie begint.

Informatie over de berging van het vliegtuigwrak is te vinden op staging2.dalfsen.nl/vliegtuigwrak. Op deze site staat ook meer achtergrond over het vliegtuig, de betreffende dag waarop het vliegtuig is neergestort en een aantal afbeeldingen.

Een Messerschmitt (wel een ander type). Foto: Pixabay

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.