Vroeger in Salland: het Munstersche Posthuis

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over het Munstersche Posthuis (nu café de Gouverneur).

Hoewel de familie Zwakenberg tegenwoordig het café exploiteert, blijft toch de naam van de familie Buijs onlosmakelijk verbonden met het ‘Munstersche Posthuis’. De geschiedenis hiervan begint in feite op 31 mei 1832. In dat jaar werd bij Koninklijk besluit een station van de paarden posterijen op De Plas gevestigd. Het pand lag destijds aan de weg van Amsterdam naar Münster. Hierdoor is waarschijnlijk ook de naam van het Munstersche Posthuis te verklaren.

Sinds 1890 komt de naam Jan Willem Buijs hier naar voren als tapper. Het café was gevestigd in het linker gedeelte van het oude postkantoor. Omdat het café te weinig verdiensten opleverde – door de week kwam er alleen wat marktvolk en op zondag alleen kerkvolk – moest Jan Willem Buijs, die ook metselaar van beroep was, erbij gaan werken.

Omstreeks 1919 werd er nieuwbouw gepleegd links naast het postkantoor, omdat het oude café bij het postkantoor werd aangetrokken. In die tijd deed ook ‘Moetie’ Buijs haar intrede in de Raalter gemeenschap. Zij huwde in 1915 als Berendina Vos, ‘Pappie’ (Antonius) Buijs, de zoon van Jan Willem. In de loop der jaren speelde zij een opvallende rol in het café. Ze was altijd aanwezig en een beetje de moeder van haar klanten. De derde generatie Buijs die het Munstersche Posthuis betrok, was Wim Buijs (1923-2007). Als oudste zoon van Pappie en Moetie Buijs was het vanzelfsprekend dat hij de zaak overnam. Zo rond 1954 verruilde hij zijn baan bij de bruggenbouw voor werkzaamheden in het café van zijn vader. In 1966 moest zowel het café als het postkantoor verdwijnen voor de aanleg van de Munstersestraat die de nieuwe wijk Westdorp met het centrum zou verbinden. Weer werd er nieuwgebouwd op de plaats waar nu de Gouverneur staat. Wim Buijs zette als laatste generatie Buijs in 1982 definitief een streep onder het horecawerk. Ruim negentig jaar was de familie Buijs aanwezig op De Plas. Alleen de gevelsteen uit 1966 ‘Moetie en Willem Buijs 8 juni 1966’ herinnert nog aan deze tijd.

Tekst: Tonny Nijboer

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.