Topfluitiste Linda Speulman kiest Raalte als domicilie

RAALTE – Sallandse liefhebbers van de (dwars)fluit kunnen vanaf oktober hun hart ophalen; Linda Speulman, een van de bekendste en meest getalenteerde bespeelsters van dit instrument, heeft Raalte als haar nieuwe woon- en werkplaats uitgekozen. De 30-jarige Gelderse komt niet alleen; haar Engelse vriend Tom Sargeaunt gaat mee naar Raalte. Linda wil hier onder andere fluitlessen geven; Tom gaat fluiten maken en repareren.

Fluitiste Linda Speulman (in de klassieke muziek wordt de dwarsfluit meestal gewoon fluit genoemd) is een zeer bekende naam in de Nederlandse muziekwereld. De geboren en getogen Gelderse studeerde onder meer op het Conservatorium in Zwolle en aan de Royal Academy of Music in Londen. Als orkestfluitist is ze actief (al staat dat nu door de coronacrisis tijdelijk op een laag pitje) bij onder meer het Gelders Orkest (na een fusie nu omgedoopt tot Phion) en het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook toerde ze met het Habsburg Strauss Orkest door Nederland met ‘Wien Bleibt Wien’ en was ze medeoprichter van het zes leden tellende fluitensemble 6Sense waarmee ze in binnen- en buitenland optrad.
Tom Sargeaunt (de Frans klinkende achternaamnaam komt van de Normandiërs die Engeland in 1066 veroverden en betekent ‘houtvester’) ontmoette ze tijdens haar Londense jaren. Inmiddels wonen ze samen in een (te) klein appartement in Arnhem. “We zochten een ruimte voor een atelier waar Tom instrumenten kan maken en repareren. Alleen was dat in een grote stad als Arnhem zowel moeilijk als onbetaalbaar. Tijdens de coronatijd, toen ook de optredens geschrapt waren, fietsten we ook door deze streek, kwamen in onder meer Okkenbroek en Raalte en werden aangenaam getroffen door de rust en ruimte hier. Inmiddels hebben we een mooi appartement aan de Velduil (Raalte-Noord) en een werkruimte aan de Kaagstraat op het bedrijventerrein de Zegge. Daar kan Tom aan de slag. En ik kan er, naast mijn concertwerk hopelijk straks weer, fluitlessen gaan geven zoals ik nu al doe in onder meer Arnhem en Emmeloord”, vertelt Linda.

Berdien Stenberg

“De belangstelling voor dit mooie muziekinstrument is nog steeds behoorlijk groot. Natuurlijk, de enorme populariteit dankzij Berdien Stenberg destijds is een beetje voorbij. Zij zorgde er trouwens indirect voor dat ik als jong meisje zelf met dit instrument begon. Eerst bij een volksdansgroep, later op professionele basis in binnen- en buitenland. Er zijn nog steeds veel liefhebbers die graag dwarsfluit spelen of willen leren en les nemen. Straks kan dat dus ook in Raalte.” Haar indrukken van het Sallandse dorp zijn erg positief. “Het lijkt wel of iedereen je hier graag wil helpen, maar ook dat iedereen elkaar kent. We kwamen bijvoorbeeld bij Rob Aa terecht die bemiddelde bij het zoeken naar een werkruimte. We hebben ook al met muzikant en dirigent Hans Groen gesproken. De eerste indrukken zijn echt heel goed. Ik denk dat we een goede aanvulling zijn op het muziekaanbod in Raalte en omgeving. En wat natuurlijk ook een praktisch voordeel is; je zit hier lekker dichtbij grote steden zoals Deventer en Zwolle waar ik gestudeerd heb.”

Investeren

Tom luistert mee, is druk bezig met Nederlands leren en voelt zich inmiddels goed thuis in Nederland. “Linda en ik zijn allebei ZZP’ers. Het verschil is wel dat de wetgeving in Nederland ervoor zorgt dat je dat serieus moet aanpakken. Je moet er echt in investeren zeg maar. In Engeland is dat vrijblijvender. Ik heb er geen moeite mee en ga straks lekker aan de slag met het repareren en bouwen van nieuwe fluiten. Daar ligt mijn grote interesse, ook bij de lange geschiedenis ervan. Hoe lang het bouwen van een fluit duurt? Ga maar van minstens twee weken uit, waarbij je dan twaalf uur per dag bezig bent. Het precies afwerken en de precieze tuning kost enorm veel tijd. Ik werk graag met hout. Dat zit nog steeds in onze familie waarvan de geschiedenis en de naam dus 800 jaar of zo terug gaat tot Normandië. Nog steeds hebben we in onze familie wat met hout.”
Meer info op staging2.lindaspeulman.com en staging2.sargeauntflutes.com.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.