Toch een klein beetje Stöppelhaene

.

RAALTE – Toch nog een beetje Stöppelhaene bij het Raalter gemeentehuis. Uiteraard wapperde afgelopen weekeinde wapperde de bekende geel-zwarte vlag met de haan bij het gemeentehuis; bovendien werd vrijdag voor het oude deel aan de Zwolsestraat een fraaie afbeelding van het gebouw in vroeger tijden onthuld.

Die afbeelding, gemaakt van oogstproducten, was vorig jaar augustus gemaakt door de bewoners van de Lijster in Raalte-Noord voor de straat- en gevelversieringswedstrijd van het Sallands Oogstfeest. Het thema ‘cultureel erfgoed’ (met afbeeldingen van ook de Kruisverheffing, de MOK-werfjes, Angeli Custodes en dus het oude gemeentehuis) was toen goed voor een derde prijs. Daarvoor had de straat al drie jaar op rij de wedstrijd gewonnen en de wisselbeker definitief in ontvangst mogen nemen. De afbeelding van het oude gemeentehuis was te mooi om weg te gooien en dus werd die aan de gemeente Raalte aangeboden. “En dat aanbod hebben we graag aangenomen. Het tekent de diepe verbondenheid die wij als gemeentebestuur met Stöppelhaene hebben, ook nu we het dit jaar zonder moeten doen”, zo zei wethouder Frank Niens. Samen met Patrick Krosman en Mariëlle van der Vegt als vertegenwoordigers van de straat onthulde Niens het bord dat met een speciale laklaag weersbestendig is gemaakt. Enkele jaren geleden stond trouwens op ongeveer dezelfde plek altijd een bijzondere oogstversiering, maar door vandalisme is daar een paar jaar geleden helaas een eind aan gekomen.
Er zat in ieder geval veel tijd en werk in de afbeelding, zo weet Mariëlle. “Normaal gesproken begonnen we rond de meivakantie met het bepalen van een thema voor onze straatversiering. We projecteren dan oude foto’s op het bord, in dit geval dus van het gemeentehuis, schilderen dan de omtrek, waarna we dat stukje voor stukje beplakken met onder meer witte en zwarte bonen en boekweit. Dat luistert heel nauwkeurig. De kleur van elk detail moet gewoon kloppen.”
Gaat de Lijster, waar afgelopen dagen alleen een bescheiden straatversiering te zien was, er volgend jaar opnieuw vol tegen aan? “Dat hangt altijd af van de animo van de straatbewoners. Die is het ene jaar groter dan het andere, bijvoorbeeld door verhuizingen. Maar de Lijster zal tijdens Stöppelhaene altijd meer of minder versierd blijven”, zo verzekert Krosman, al jarenlang een van de grote animators van deze straatversiering.

Het gemeentehuis was natuurlijk niet de enige plek waar dit weekend een straatversiering te zien was. Op diverse plekken in het dorp en in het buitengebied hadden Raaltenaren zich uitgesloofd. Soms met uitgebreide creaties, soms ook met de Stöppelhaenevlag. Ook vele inwoners van de Raarhoek waren druk geweest zoals op de tweede foto te zien is.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.