Syrisch restaurant Alwisam: ‘Een droom die uitkomt’

Samir en Wisam Laham starten horecagelegenheid aan de Varkensmarkt in Raalte

RAALTE – Een droom die uitkomt, zo omschrijven Samir en Wisam Laham hun nieuwe Syrische restaurant Alwisam dat ze op zaterdag 19 september openen aan de Varkensmarkt in Raalte. Met in deze coronatijden nog een bescheiden aantal plaatsen, maar ook de locatie waar hun al enkele jaren succesvolle gelijknamige cateringbedrijf (voor kleine hapjes, warme gerechten, desserts, salades en taarten) gaat opereren. Samir blijft voorlopig bij Beaphar werken en komt dan ’s middags na werktijd naar Alwisam in het kleine steegje op de Varkensmarkt 4.

Heel lange werkdagen dus, zo geeft hij direct toe. “Maar hard werken is niet erg. We willen ons eigen geld verdienen, niet afhankelijk zijn van een uitkering of zo. Het doel is natuurlijk om op termijn hier volledig van te kunnen leven. Dat is onze droom. Dat betekent flink aanpakken nu. Corona maakt het nu wat moeilijker, maar de kans die we hier op deze plek aan de rand van het centrum van Raalte konden krijgen was te mooi om voorbij te laten gaan, corona of niet. ”
Het koken is en blijft een zaak van Wisam (de naam Alwisam van het nieuwe restaurant verwijst naar haar en betekent ‘de medaille’ in het Arabisch) terwijl Samir onder meer de administratie en bestellingen doet. Met drie jonge kinderen thuis werd het koken voor het eigen cateringbedrijf in de huiskeuken aan de Grutto vooral in de weekenden voor het echtpaar wel erg druk. Een tijd lang stonden ze ook nog met een eigen kraam met Syrische gerechten op de Markt in Raalte, maar die is inmiddels verkocht. Met dat geld plus wat leningen wordt nu dus de keuze gemaakt voor een eigen restaurant op de plek waar tot enkele jaren geleden Nostalgie zat (maar er is in en rond het restaurant erg veel verbouwd en veranderd).
Hun verhaal is dat van vele Syrische vluchtelingen. Samir, die een heftruckbedrijf had, en Wisam, radioloog in Damascus, ontvluchtten net als veel landgenoten de burgeroorlog. In 2014 kwam Samir alleen in Nederland waar hij enkele jaren daarna statushouder werd. Zijn vrouw volgde enkele jaren later via een omweg door de VS. Met drie jonge kinderen en weinig geld zat een nieuwe, lange studie voor radioloog er niet meteen in, inclusief de moeilijke Nederlandse taal leren. Haar hobby, koken, wordt nu dus haar beroep, eerst via de eigen catering en nu in het eigen restaurant.

Langzaam gekookt

Het tweetal krijgt hulp van onder meer Cees Schoenmakers (met pensioen, maar met een berg ervaring met begeleiding en advisering van onder meer startende ondernemers) en Annelies Davids (VluchtelingenWerk Raalte). “Ze hebben het echt zwaar gehad afgelopen jaren. Dan help je ze graag een handje op alle mogelijke manieren. Door bijvoorbeeld ook hun cateringbedrijf onder de aandacht te brengen zoals bij mijn eigen tennisvereniging RTV Raalte,” vertelt Annelies.
Hoe smaken de gerechten in de Syrische keuken eigenlijk? Iets neigend naar de Turkse keuken met veel groenten, rijst en vlees, zo klinkt het. “Met echte natuurlijke smaken en langzaam gekookt. En de afgelopen jaren iets aangepast aan de Nederlandse smaak,” zo verzekert de kokkin.

Restaurant Alwisam is zaterdag 19 september vanaf 15.00 uur officieel open. Belangstellenden kunnen deze zaterdag steeds een kwartier lang allerlei kleine gerechten proeven. Door de coronamaatregelen is aanmelding vooraf noodzakelijk (openenalwisam@gmail.com). Vanaf 20 september is het restaurant van donderdag tot en met maandag vanaf 16.00 uur ’s middags geopend voor gasten. Ook de catering draait gewoon door, zij het nu dus vanuit een zeer professionele en zelf aangekochte keuken aan de Varkensmarkt 4.

2 REACTIES

  1. Kan niet wachten, goed nieuws. Ik hoop dat het ook een restaurant uitstraling krijgt en niet enkel afhaal snackbar uitstraling zoals Roalter ethuus of de kipzaak. Binnenkort weten we het.

  2. Het eten besteld bij Alwisam aangezien we benieuwd waren naar dit nieuwe restaurant. We hebben veel gerechten besteld om zo van alles wat te proeven. Netjes op de afgesproken tijd en warm geleverd. Ontzettend lekker en goed verzorgd. Super

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.