Streekmuseum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar kan van start met Leaderbijdrage

REGIO – In de buurtschap Frieswijk komt een streekmuseum dat vier collecties met historisch waardevolle voorwerpen, beeldmateriaal en documenten uit Schalkhaar en omgeving toegankelijk maakt voor een groot publiek. Het project ontvangt een eenmalige Leaderbijdrage van 97.500 euro (50 procent van de EU, 25 procent van provincie Overijssel en 25 procent van gemeente Deventer).

Aan de Frieswijkerweg 7 in Schalkhaar krijgen het landbouwminiaturenmuseum Frieswijk (dat daar al gevestigd is), het dorpsmuseum Obdeijn Schalkhaar, het dorpsarchief Schalkhaar en de filmcollectie streekbeelden Sonnenberg een gezamenlijk dak. De landbouwminiaturen blijven in de bestaande schuur; de andere collecties komen in een nieuw, vrijwel energieneutraal gebouw, dat door vrijwilligers zal worden gebouwd en beheerd.

De twee gebouwen worden met elkaar verbonden, zodat ook een ontmoetingsplek ontstaat. Er komen evenementen en lezingen en incidenteel exposities van derden. Het nieuwe museum wordt bovendien een toeristisch Rustpunt, waardoor de bestaande fiets- en wandelroutes een meerwaarde krijgen. Voor schoolklassen biedt het museum zo meteen een educatief programma. Het museum wordt ook een ‘huiskamer’ voor de inwoners van met name Frieswijk en Averlo. Eens per twee weken kan er bij een bakkie koffie worden ‘biegeproat’.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.