Raaltenaren geven luchtige schrijftips

4Boek ‘Schrijf eens normaal, joh’ van Rick Evers en Willem Verdaasdonk

RAALTE – ‘Schrijf eens normaal, joh’, is de titel van het nieuwe boek van Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Met het boek geven de twee (oud-)Raaltenaren de lezer op humoristische wijze handvatten om vlot en begrijpelijk te schrijven.

“Veel mensen schrijven heel anders dan ze praten”, vertelt Rick, ook columnist van het WvS. “Als ze op een feestje tegen de buurman over hun werk vertellen, ontstaat er een leuk gesprek. Maar zodra ze iets op papier moeten zetten, slaat de stijl ineens totaal om. Informeel wordt formeel, beleving wordt beleid en woorden zijn ineens onnodig ingewikkeld. Uwerzijds? Jongstleden? Ons schrijven? In aansluiting op? Het slaat allemaal nergens op. Het schrijft niet prettig en het leest niet prettig.”

“Neem brieven. Een drama. Veel brieven die bedrijven naar hun klanten schrijven, beginnen met vier alinea’s prietpraat, om vervolgens in de laatste alinea pas ter zake te komen. Als je de clou voor het laatst wilt bewaren, kun je beter een thriller schrijven. Niemand gaat even lekker zitten met een goed glas wijn en een zakelijke brief. Mensen lezen namelijk geen brieven voor hun plezier. Het is gek dat zo weinig bedrijven zich dat realiseren. En ondertussen vrolijk doorratelen met hun op-de-borst-klop-teksten over beleid, visie en missie. Een gemiste kans dus.”

Natuurlijk komen de ergernissen van de auteurs over wollige taal voorbij. Maar het boek is veel meer een gids om zelf goede teksten te schrijven. Teksten die met plezier geschreven en gelezen worden. Allerlei teksten komen daarbij aan bod. De auteurs hebben er zelfs een model voor ontwikkeld: het S1 tot en met S5-model. Van smaakloze naar smaakmakende teksten.

Glimlachgarantie

Evers en Verdaasdonk geven met hun boek glimlachgarantie. Dat durven zij gerust aan gezien de bijzondere schrijfstijl. En omdat het ver weg blijft van droge kost. Er staat ook niets in over grammatica. Ze denken de lezer een groter plezier te doen met praktische tips, oefeningen en bijzondere testjes. “Bijvoorbeeld de Moest-Er-Nog-Eens-Bijkomen-Van-Niet-test. Zoiets vind je in geen ander taalboek. We laten zien dat iedereen kan schrijven. Als je maar oog hebt voor de lezer.”

Het bonushoofdstuk over het schrijven van columns maakt het boek compleet. ‘Schrijf eens even normaal, joh!’ is gericht op beginnende, geoefende en doorgewinterde schrijvers. Voor ondernemers en studenten. Voor iedereen dus die schrijft. Brieven, e-mails, verslagen, offertes, webteksten, blogs, teksten voor sociale media. Wat voor tekst dan ook.

Over de auteurs

Rick Evers, oud-Raaltenaar, is communicatieadviseur, columnist, tekstschrijver en trainer. Als eigenaar van Jou | tekst & training helpt hij mens en organisatie aan krachtige teksten. Willem Verdaasdonk uit Raalte is medeoprichter van Taaluilen, een bedrijf dat organisaties helpt op een makkelijke en menselijke manier te communiceren. Hij is trainer, adviseur en inspirator.

‘Schrijf eens normaal, joh’ is 192 pagina’s dik. De winkelprijs is 20 euro. ISBN: 9789462961630.

Zie verder staging2.schrijfeensevennormaaljoh.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.