Raalte stelt nog geen paal en perk aan kapsalons aan huis

RAALTE – Het Raalter college van B&W zegt vooralsnog geen beperkingen te willen stellen aan de vestigingsmogelijkheden voor kapsalons aan huis. De branchevereniging van kappersorganisaties wil dat wél om een gelijkwaardiger speelveld te creëren tussen kapsalons in winkelcentra en kappers aan huis. Het Raalter college wil deze discussie echter te zijner tijd voeren bij de algemene beleidsuitgangspunten voor het nieuwe Omgevingsplan voor de gehele gemeente.

De Koninklijke Algemene Nederlandse Kappersorganisatie (ANKO) is samen met een lokale ondernemer op gesprek geweest bij de portefeuillehouder economische zaken. Het gespreksonderwerp was het creëren van een gezonde kapperseconomie in de gemeente door het realiseren van een gelijk speelveld qua wet- en regelgeving. Bij de gemeente werd het verzoek neergelegd om de mogelijkheden van kapsalons aan huis te beperken middels speciale beleidsregels of een aanpassing van de bestemmingsplannen. Reden daarvoor: er zijn volgens de ANKO teveel kappers actief in de gemeente (de Stentor telt er 77) en slechts een beperkt deel (nog geen derde deel) van de kappers opereert vanuit een pand in het winkelcentrum.

In de bestemmingsplannen is een beroep en bedrijf aan huis mogelijk gemaakt, mits ondergeschikt aan de woonfunctie. Denk daarbij aan (beperkte) ambachtelijke bedrijvigheid, waarvan de omvang in een woning met bijbehorende gebouwen past of het (op beperkt niveau) beroepsmatig verlenen van diensten op administratief, juridisch, medisch, therapeutisch, kunstzinnig, ontwerptechnisch of hiermee gelijk te stellen gebied. De gemeente wil voorkomen dat door aangescherpte regels voor kapsalons aan huis een precedent wordt geschapen voor andere beroepen of bedrijven.

Doorgroeien

“De argumenten van de ANKO vóór een inperking van de vestigingsmogelijkheden aan huis zijn wellicht steekhoudend voor zover het functioneren van winkelgebieden betreft”, zo schrijft de gemeente. “Aan de andere kant is de sociaal maatschappelijke, ruimtelijke én economische meerwaarde van belang om juist in woonwijken beroep en bedrijf aan huis mogelijk te maken. Daarmee ontstaan voor kleine zelfstandigen laagdrempelige economische mogelijkheden om een bedrijfje te beginnen en het zorgt voor meer levendigheid in de woonwijken. Het is bovendien denkbaar dat een kapper die aan huis start op termijn doorgroeit naar een kapperszaak in het centrum. Een kapsalon aan huis is in onze bestemmingsplannen beperkt tot (veelal) een gebruik van maximaal 50 vierkante meter of 35 procent van de woning. Het kunnen opvangen van het parkeren is een andere voorwaarde die maakt dat kappers aan huis beperkingen hebben die een kapper in een winkelgebied niet heeft.”

Nader onderzoek

De gemeente is het echter met de ANKO eens dat er ‘iets valt te zeggen voor het opleggen van beperkingen. “Dat vraagt echter wel om een bredere afweging en nader onderzoek naar de feitelijke aanwezigheid van kapsalons aan huis in onze gemeente en de effecten daarvan op het functioneren van onze winkelcentra. Ook zal daarbij naar de bredere context gekeken moeten worden van andere bedrijven en beroepen aan huis en de ruimtelijk-economische effecten van de verschillende functies.” De gemeente wil daarom eventuele nieuwe beleidsuitgangspunten meenemen in het opstellen van het Omgevingsplan dat naar verwachting in 2022 van kracht zal worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.