Raalte bezig met kerkenvisie

RAALTE – Het Raalter college is gestart met het opstellen van een kerkenvisie. Daarbij bekijkt de gemeente ook welke rol zij kan spelen bij de herbestemming van de zes kerken van parochie Heilig Kruis, die in de komende jaren hun deuren zullen sluiten. Het was al de bedoeling om een dergelijke visie op te stellen, maar dat valt dus nu samen met het nieuws over de sluiting van de kerken.

“Momenteel vinden de gesprekken met de betreffende gemeenschappen plaats. Wij zien zeker een rol voor ons weggelegd bij de zoektocht naar een nieuwe toekomst voor de kerkgebouwen”, zo laat het Raalter college van B&W weten naar aanleiding van vragen van het CDA. Die partij wilde meer weten over de rol de rol die het college voor zichzelf ziet weggelegd bij het vinden van een herbestemming.
Het gaat overigens niet alleen over de katholieke kerken. De gemeente wil onder andere ook in gesprek met de protestantse gemeente, de Joodse gemeente, de moskee in Raalte en de eigenaar van de voormalige synagoge. “Door de maatregelen rond het corona-virus is een aantal gesprekken niet doorgegaan”, zo meldt het college. “Vijf gesprekken hebben inmiddels plaatsgevonden, de overige gesprekken hopen wij in september te voeren. Na afronding van de gesprekken zullen wij deze uitkomsten analyseren en nagaan welke rolinvulling passend is bij een vervolg voor ons als gemeente.”
Het college wil na afronding van de verkennende gesprekken een eerste analyse maken. “Bij het vervolg worden belangrijke stakeholders in de dorpen, waaronder de plaatselijk belangen, betrokken.”
Het college wijst er op dat de parochie Heilig Kruis haar eigen planning heeft ten aanzien van het aan de eredienst onttrekken van de kerken, maar stelt desgevraagd ook bereid te zijn om met de kerkelijke gemeenschappen na te gaan hoe de planning versneld kan worden om zo aan te sluiten bij die van de parochie. Verder zegt het college toe aan het CDA dat jongeren ook een stem zullen krijgen in het vervolgtraject. Het CDA ziet hen namelijk als een belangrijke partij. Op de langere termijn zullen jongeren volgens de partij namelijk het rentmeesterschap voor deze gebouwen en hun bestemmingen over moeten nemen. “Hoe het hele proces er na de verkenning uit gaat zien en op welke wijze de jongeren daarin een plek krijgen, gaan we gezamenlijk bepalen”, zo meldt het college.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.