Onderwijs op anderhalve meter bij Landstede MBO

Directrice Gerdien Pastink: ‘Nieuwe situatie vooral wennen voor eerstejaars’

RAALTE – Landstede MBO in Raalte heeft diverse maatregelen genomen om het onderwijs op anderhalve meter vorm te geven. Pijlen op de grond geven de looproutes aan, bij de ingang moeten leerlingen hun handen desinfecteren en alle tafels staan uit elkaar.

“Dit klinkt misschien ongezellig, maar dat valt best mee”, vertelt directrice Gerdien Pastink. “Dankzij de maatregelen kunnen studenten elkaar weer in het echt spreken en op school lessen volgen. En dat is precies wat veel van hen vorig jaar zo hebben gemist.” Ze verwacht dat de nieuwe situatie vooral wennen wordt voor eerstejaars. “In het voortgezet onderwijs hoefden zij geen anderhalve meter afstand te houden. Nu moeten ze dat opeens wel. Niet alleen tijdens de les, maar ook in de pauze. Dit maakt de overstap naar een nieuwe school extra spannend. Om ervoor te zorgen dat zij zich snel thuis voelen, komen zij in de eerste periode wat vaker naar school dan de ouderejaars.”
Landstede MBO heeft zo’n veertienhonderd studenten. Zij volgen een opleiding op het gebied van zorg, onderwijs, economie, ICT, dienstverlening of groen. Ze leren uit boeken, maar ook door te doen. Net als vorig jaar blijven studenten deels thuis lessen volgen. “We doen dit via Microsoft Teams. En dat gaat heel goed. Sommige studenten willen zelfs niet anders meer. Ons ideaalplaatje is dat iedereen kan leren op zijn of haar eigen manier. Ik verwacht dan ook dat we in de toekomst met online tools blijven werken.” Voor de praktijklessen komen studenten naar school of bezoeken ze een praktijklocatie. “De eerste periode gaat het om ongeveer twee halve dagen per week. Hopelijk worden dat er snel meer.”

Loonwerk

Dat de nieuwe manier van leren leidt tot verrassende initiatieven, bleek vorig jaar. “Veel van onze loonwerkstudenten gingen toen overdag aan het werk. De zon scheen, dus er was veel te doen op het land”, vertelt Gerdien. “Als docenten op woensdagochtend een online coachgesprek inplanden, dan kwam dat slecht uit. Daarom stelden de studenten voor om elkaar op vrijdagavond te spreken. Dat studenten hun tijd zo slim en flexibel indeelden, vond ik fascinerend. Als school kunnen we hier veel van leren.”
‘Coronacoördinator’ Frank van Ark houdt alles in de gaten. In samenwerking met ondersteunend personeel en docenten zorgt hij ervoor dat studenten kunnen doen wat ze moeten doen. Van het maken van roosters tot het inrichten van lokalen, alles loopt via hem. Qua handhaving heeft de school niets geregeld. “Het zou dan lijken alsof wij de regels opleggen, maar dat is niet zo. De regels zijn er om corona onder controle te houden. Dat we ze naleven, is een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Maken we een fout, misschien per ongeluk, dan spreken we elkaar daarop aan. Hoe vaker we dit doen, hoe normaler het wordt.”
Gerdien en haar team zien de komende periode positief tegemoet. “Dat we tot veel in staat zijn, hebben we in de afgelopen maanden bewezen. Past het kabinet de maatregelen aan, dan kunnen we in samenwerking met de andere vestigingen van Landstede MBO snel schakelen.”

Gerdien Pastink. Foto: Marlie Koggel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.