Olst-Wijhe komt op voor belangen kleine gemeenten

WIJHE – De gemeente Olst-Wijhe, in de persoon van wethouder financiën Hans Olthof, blijft zich inzetten voor het verbeteren van de financiële situatie van kleine gemeenten. Olthof roept gemeenten op een motie te ondertekenen waarmee het bestuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) er nogmaals bij het Rijk op aandringt dat er meer financiële ruimte moet komen voor gemeenten.

Eerder deze zomer trok de wethouder al de aandacht door – bijna kopje onder in de IJssel – Den Haag op te roepen met meer geld over de brug te komen. Olst-Wijhe maakt sinds de zomer deel uit van de bestuurlijke kopgroep van vijf kleine gemeenten (Alphen-Chaam, Enkhuizen, Rozendaal, Beesel) die aandacht vraagt voor de financiën van kleine gemeenten. Olthof: “Want ondanks het feit dat het Rijk onlangs besloten heeft om de verhoging van de opschalingskorting voor twee jaar te bevriezen, blijft de financiële situatie van veel gemeenten kritiek. Met name voor kleine gemeenten met minder dan 20.000 inwoners, zoals Olst-Wijhe, lijkt de herverdeling van het gemeentefonds negatief uit te pakken.”
Al langer worstelen gemeenten met hun financiële situatie en krijgen ze het steeds moeilijker hun (meerjarige) begrotingen sluitend te maken. De oorzaken daarvan zijn bekend: kortingen op de decentralisaties in het sociaal domein, de mogelijke herverdeling van het Gemeentefonds en de effecten van de coronacrisis.
Olst-Wijhe zal op 25 september tijdens de Algemene Ledenvergadering van de VNG de motie indienen namens tachtig kleine gemeenten. Olthof: “Het is mooi dat ook grotere gemeenten de motie inmiddels hebben ondertekend. Dat laat zien dat de nood hoog is en dat er structureel meer financiële ruimte moet komen voor alle gemeenten. Kort en goed: we moeten de koek niet herverdelen, maar groter maken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.