Oever IJssel schoner dan gemiddelde Nederlandse rivieroever

REGIO – De oevers van de IJssel zijn schoner dan de gemiddelde Nederlandse rivieroever. Dat blijkt uit de meest recente metingen van Schone Rivieren. Per honderd meter rivieroever werden langs de IJssel gemiddeld 314 stuks afval gevonden. Voor heel Nederland lag dit gemiddelde op 450 stuks. In beide gevallen bestond 90 procent van het gevonden afval uit plastic. Het is de eerste keer dat de oevers van de IJssel door Schone Rivieren zijn onderzocht.

In totaal zijn op veertien plekken langs de IJssel metingen uitgevoerd. Daarbij werden in totaal 4400 stuks afval gevonden. Plastic piepschuim stond daarbij met stip op nummer één. Verder werden veel plastic snoep-, snack-, en chipsverpakkingen en plastic wattenstaafjes aangetroffen.
Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee, voert sinds 2017 twee keer per jaar met behulp van honderden opgeleide vrijwilligers metingen uit langs de Nederlandse rivieren. Dit jaar is op maar liefst 171 locaties langs de Maas, Waal, IJssel en het Haringvliet onderzoek gedaan. Dit zijn 52 plekken meer dan vorig jaar, waarvoor gelukkig ook vrijwilligers klaarstonden. “Heel fijn dat er zoveel mensen zijn, die graag meehelpen om de rivieren schoner te maken”, benadrukt Marijke Boonstra van Schone Rivieren. Over de hoeveelheid afval is ze echter minder te spreken. Tijdens de metingen zijn in totaal bijna 80.000 stuks afval geregistreerd. Zestien plekken zijn bestempeld als hotspots. Hier werden meer dan 1200 stuks afval per 100 meter rivieroever gevonden. “De resultaten zijn helder. Onze rivieren zijn sterk vervuild met plastic. Actie is nu nodig”, aldus Boonstra.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.