Natuurbericht: Een rondje over de rijplaten

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag gaan we opnieuw met Sjaak door het onherkenbare Boetelerveld.

Daar tegen de oude schaapskooi zet ik mijn fiets. Onder tegen het dak van de zwarte schuur hangt een wespennest en in de hoek een kerkuilenkast met daaronder verse braakballen. Jaarlijks wordt hier een nest kerkuiltjes grootgebracht en soms zelfs een vervolglegsel.

Kijk bij de verwijderde afrasteringspalen ligt ook het oude hekje van de toegang naar het Boetelerveld en zie aan de onderste rottende plank zit bekertjesmos. Op deze bijzondere plaats, in de luwte heeft deze korstmos het minst te lijden gehad van de luchtverontreiniging als verzuring en vermesting.

Het wandelpad lijkt met de zware stalen rijplaten op een grote ijzeren snelweg. De ondergrond word op deze manier beschermd bij de uitvoering van de Natura 2000 werkzaamheden.

Achteraan bij het Grote Rietgat is de vogelkijkhut weg, zijn de houtwallen verwijderd en zijn de rabatten glad gepoetst door een grote rupskraan. Een op de grond liggend informatiebord is de enige getuige van wat ooit een mooie, stille uitkijkplaats over de plas was. De enigste bezoeker op de nu open liggende plas is een groenpootruiter. Geschrokken vliegt ze weg. “Tuw-tuw-tuw” het zint haar niet en na twee rondjes landt madame weer op dezelfde plek in het ondiepe water. Deze middelgrote steltloper met groene pootjes is niet bang uitgevallen. Kijk ze eens lekker rennen achter de visjes aan.

Na tientallen jaren valt het me op dat er, sinds het dempen van de greppels enkele jaren geleden, her en der steeds meer groeiplaatsen van klokjesgentiaan te zien zijn. Deze prachtige Rode Lijstsoort is een niet te missen helderblauw klokvormig bloempje tussen het pijpenstrootje en de heide.

Een mooie opsteker en het word straks nog veel mooier wanneer de kansrijke bijzondere flora en fauna weer alle ruimte krijgt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.