Home / tweetpost / Natuurbericht: Een beetje van dit en een beetje van dat
Levendbarende Hagedis Boetelerveld

Natuurbericht: Een beetje van dit en een beetje van dat

Sjaak Bruggeman deelt met enige regelmaat zijn natuurmomenten met ons. Vandaag gaan we een eindje mee door de uiterwaarden van de IJssel.

Wanneer ik het dorp uitrij zijn her en der korfmaaiers bezig om onze afvoersloten winterklaar te maken. Enkele maispercelen zijn al gehakseld en eenmaal op de dijk valt op dat ook het meeste gras in de uiterwaarden en ook het buitentalud van de dijk gemaaid is. Het is aan deze werkzaamheden al een beetje te zien dat zo langzamerhand de herfst gaat beginnen.

Reigers, torenvalken en buizerds profiteren van de glad geschoren uiterwaarden. Rietpluimen, schietwilgen en meidoornstruiken, zwaar van de bessen, wuiven in de strakke noordoosten wind. Oeiiii, wat staat de IJssel laag. De giek van een dragline op een werkboot is het enigste wat nog zichtbaar is achter de zomerdijk.

Bij de Veenoord kolk, ingeklemd tussen de A1 brug en de Oude IJsselbrug zoeken eenden, meeuwen, steltlopers en futen naar voedsel en rusten wat uit. Een hagedisje zit mooi gecamoufleerd te zonnebaden evenals de beide slechtvalken achter me, op de zendmast bij het Postillion Hotel.

Ach het is komkommertijd, een beetje bijkomen, een beetje opvetten en een beetje rusten voor alle dieren in het wild. Een volle accu voor straks is het halve werk. Straks in de lange en koude winter, als het voedselaanbod karig word, is alle extra energie mooi meegenomen.

Lees ook

Bootcamps voor sporters met beperking

REGIO – Om fit aan de start van het nieuwe seizoen te verschijnen organiseren de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.