Mariënheem op slot voor woningbouw

RAALTE – In Mariënheem zijn er op dit moment geen mogelijkheden voor woningbouw. Dat concludeert de gemeente na een verkenning. Daaruit blijkt dat woningbouw bemoeilijkt wordt door diverse omgevingsfactoren en hindercirkels. Een nieuwe woningbouwlocatie is bovendien op dit moment niet mogelijk zonder uitkoop van één of meerdere actieve agrarische ondernemingen. Dit zorgt voor een fors tekort/verlies van naar schatting één tot anderhalf miljoen euro. “Een lopend bedrijf uitkopen is ons een brug te ver”, stelt wethouder Wout Wagenmans.

Raalte hanteert het uitgangspunt dat alle kernen mogen groeien. Dat zou voor Mariënheem circa 25 extra woningen betekenen. PB Mariënheem had de wens voor de woningen enige tijd geleden bij de gemeente neergelegd. Dat was ook de reden dat vorig jaar de verkenning werd opgestart.
Er zijn volgens de gemeente echter verschillende praktische bezwaren. Bij een industrieterrein moeten woningen op minimaal honderd meter afstand gebouwd worden (om geen beperkingen voor het terrein op te leveren); de aanwezigheid van gasleidingen, de N35, de spoorlijn en agrarische bedrijven bemoeilijkt de zaak nog verder. Ook voor rundveebedrijven geldt een minimale afstand van honderd meter; voor varkenshouderijen hanteert de gemeente een afstand van minimaal 250 meter en voor de geitenhouderijen (in verband met het vermoeden dat longklachten aan die bedrijven gekoppeld kunnen worden) ook 250 meter. De aanwezigheid van varkenshouderij Sabeva zorgt er bovendien voor dat een aanzienlijk deel van Mariënheem onder een hindercirkel valt. Wat dat laatste betreft is er maar één optie: sanering van de geuremissie van het bedrijf.
Uit de verkenning blijkt dat voor Mariënheem op dit moment eigenlijk maar één locatie in aanmerking komt voor uitbreiding: aan de Hellendoornseweg (tegenover het bedrijventerrein). Daarvoor moet dan echter wel een geitenhouderij worden uitgekocht. Bovendien kan nieuwbouw aldaar de vestiging van bepaalde nieuwe bedrijven op het naastgelegen bedrijventerrein belemmeren. Daarom zal, als die locatie beschikbaar komt, er eerst een akoestisch onderzoek moeten worden uitgevoerd.
Het college is op dit moment dan ook niet van plan om tot actieve aankoop van een locatie over te gaan. “Maar we blijven in gesprek met PB Mariënheem”, stelt Wagenmans. Hij geeft aan dat er mogelijk door ontwikkelingen rondom de N35 of het stoppen van agrarische bedrijven meer lucht komt. “Stel dat dat gebeurt, dan gaan we verder.”

Onacceptabel

“Twee jaar niks doen, is voor ons onacceptabel”, stelt Jos Neulen van PB Mariënheem in een reactie. “We zijn al even in gesprek met de gemeente, we weten dus dat dit moeilijk is, maar dit is niet het nieuws dat we wilden horen. We willen mogelijkheden bieden aan het dorp. Voor starters én mensen die wat anders zoeken. Dat is ook belangrijk voor de school. Begin volgende maand praten we weer met de gemeente. Hoe nu verder…?” Neulen stelt dat PB geen concrete aantallen in beeld heeft als het om woningbehoefte gaat. “Maar er zijn legio jongeren die wat willen. Het is een lastig pakket, ook voor de gemeente. De spoorlijn, de N35, de hindercirkels, de nabijheid van de boerderijen; het zijn allemaal obstakels.”
Ook de VVD Raalte sluit zich bij monde van Emiel Gerner aan bij de bezwaren van PB. “Wat ons betreft is het geen optie om Mariënheem de komende jaren op slot te zetten. Woningbouw is cruciaal voor het behoud van (mijn) generatie twintigers en dertigers. Het gaat ten koste van de leefbaarheid en de toekomst van de basisschool en de sportclubs als we te lang wachten. Als Mariënhemers praten we al decennia over een rondweg, jaren over een varkensstal die te dicht aan de bebouwde kom zit en we moeten ook nog twee jaar wachten tot er duidelijkheid komt of geitenstallen schadelijk zijn voor onze gezondheid. In het verkennend onderzoek voor woningbouw is te zien dat er op dit moment een paar honderd huishoudens binnen de hindercirkels zitten van varkens-, runder- en geitenhouderijen, industrie en de N35. Wat ons betreft is het tijd om de koppen bij elkaar te steken en op zoek te gaan naar creatieve oplossingen hoe we kunnen garanderen dat er over 20 jaar nog steeds een basisschool, sportclubs en overige voorzieningen zijn. Dus nu niet afwachten, maar gezamenlijk de schouders eronder.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.