Lauk: Klein-Syrië

Deze maand is het 44 jaar geleden dat ik in het kantoor van het toenmalige Overijssels Dagblad aan de Varkensmarkt in Raalte mijn eerste stukjes op de typemachine tikte. Ik had wel het gevoel dat deze 44 jaar mijn kansen vergrootte om eindelijk prins van de Stoppelburcht te worden. Zo moeilijk kan dat ook niet zijn als ik zie wie dat allemaal geweest zijn. Helaas, carnaval gaat ook al niet door. Voorlopig zit de hoogste eer (want Oogstkoningin zit er niet in) die je als Raaltenaar kunt bereiken er niet in als zijnde Prins Lauk de Eerste (en laatste vrees ik).

Die Varkensmarkt is een bijzonder stukje Raalte. In 44 jaar is er aan de uiteinden weinig veranderd. De Kruisverheffing heeft andere geestelijken, Hotel de Zwaan wordt sinds jaar en dag gerund door de Poppes (en de nieuwe generatie staat te popelen), hetzelfde geldt voor bakkerij Jorink en aan de andere kant verrijzen de machtige silo’s van familiebedrijf Booijink. Als zij 1 cent per in de Raalter politiek uitgesproken woord over hun bedrijf hadden gekregen, dan was de hele familie allang als miljonair naar een warm land vertrokken.

Voor de rest is de Varkensmarkt onherkenbaar veranderd in die 44 jaar. Geen slager Paalman meer, geen VVV, geen Woolderink distilleerderij, bruine kroeg het Witte Kruis werd pannenkoekenrestaurant Laurel’s, het toen bijzondere overdekte winkelcentrum de Molenhof is volledig veranderd. Al durft nog steeds half Raalte met de auto niet het parkeerdak op (en laat dat vooral zo blijven).
Die oude, rustige en ontspannen Varkensmarkt (behalve als Parijse Kunstmarkt tijdens Stöppelhaene) van 1976 is dus onherkenbaar.

Je zou het nu bijna Klein-Syrië kunnen noemen. Onlangs openden Samir en Wisam Laham er restaurant Alwisam op de plek waar ooit de eerste bistro van Raalte, de Papillon, furore maakte. Daar tegenover zit supermarkt Nour Alsham en daar weer naast mijn eigen barbier Murad. Het was een van mijn eerste journalistieke lessen in het internetloze tijdperk; ga als regioverslaggever naar een kapper of barbier zoals Piet Woldberg en je hoort alle nieuwtjes in het dorp. Nu doe ik het omdat het zo gewoon verwennerij is.

Drie zaken van Syrische nieuwkomers dus op dit kleine stukje Raalte. Dat zal die tsunami van vluchtelingen en gelukzoekers zijn waar sommigen zo bang voor zijn. Het is wel humor dat een beest dat in het Midden-Oosten niet bepaald populair is de naamgever is van het plein. Een naam die ook de gemeente Raalte er destijds nooit van weerhouden heeft om er een groot beeld van de Stoppelhaan neer te zetten.

Gaan jullie als Syrische Raaltenaren nog wat doen aan die naam, zo vroeg ik mijn barbier Murad plagend. Tenslotte is het in om oude straatnamen die voor iemand kwetsend/beledigend/storend/irritant zijn, te veranderen. Murad, de vrolijkheid zelve, moest erom lachen. Natuurlijk niet, die naam verwijst toch naar de vroegere handel in varkens hier? Een kundige barbier, een jonge ondernemer en een kenner van de lokale geschiedenis, wat willen we nog meer?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.