Lauk: Facebook

Ik kijk dagelijks even op Facebook. In tegenstelling tot Twitter dat steeds meer lijkt op een borrelende mestput en het hippere Instagram kun je in de enorme vergaarbak van Facebook leuke, grappige, gekke en soms zelfs interessante dingetjes lezen. De lange rij bomenplaatjes met bijpassende ludieke teksten van Cor van den Berg van de Boerhaar is een boek waard.

De speurtocht van Raalter amateurarcheoloog Bert Terlouw naar sporen van verdwenen kastelen, kloosters en burchten is boeiend. Grappig dat recent een bijzonder vierkant in het Friese land een waterbassin van een boer van enkele jaren geleden bleek te zijn in plaats van een eeuwenoude fundering.

De avonturen van Gerlant Zielman in Laag Zuthem met brand(schade), pubers en de liefde (wie of wie toch?), steevast gevolgd door een biertje om 4 uur ’s middags, zijn lezenswaardig. De oude dorpsfoto’s van Richard Woolderink en Jos Segbers hebben het aha-gevoel, net als herinneringen van Utrechtse schoolkameraden en collega-journalisten. En van de smakelijke taartfoto’s van oud-Raaltese Jolanda Bannink krijg je trek.

Er is veel klein lief en leed; van vakantiekiekjes (deze zomer veel minder) tot de liefste hond of kat die is gaan hemelen. Hoe kleiner het lief of leed, hoe meer likes en hartjes valt me op. Een column als deze krijgt op Facebook enkele tientallen reacties, maar een foto van mij met kleinzoon Daan Bouhuijzen honderden. Voor stichtelijke woorden op Facebook tekenen vicaris Ronald Cornelissen en de uit Raalte vertrokken dominee Karolien Zwerver. En de Heinose razende reporter Ties voor der Heide zorgt er persoonlijk voor dat het percentage Sallands nieuws bij RTV Oost inmiddels hoger is dan in de Stentor. Ik amuseer me ook met de verbeten strijd die voorzitter Geert Hannink van de Historische Vereniging Raalte voert voor behoud van Zwarte Piet. Dat Facebook die afbeeldingen nu verbiedt, leidde tot felle discussies. Censuur, dat mag niet, hoe halen ze het in hun Amerikaanse bolle hoofden bij Facebook?

Wat ik dan niet begrijp is dat veel mensen niet begrijpen wat Facebook is, namelijk een briljant idee van een Amerikaan die daar miljarden mee verdiend heeft (en nog steeds doet). Je mag vrijwillig meedoen, niemand hoeft, maar het is geen elementair basisrecht zoals goede voeding, een fatsoenlijke huisvesting en een redelijk inkomen. Je betaalt niks, maar er wordt wel aan jou verdiend. Die miljardenwinsten moeten ergens vandaan komen. Het is soms ook makkelijk; klik een keer op een artikel over whisky en je krijgt allerlei advertenties met dat lekkere spul. Kun je desgewenst negeren zoals ik ook de wekelijkse stapel reclamefolders in de brievenbus negeer.

Persoonlijk heb ik er lol in om die algoritmes die mij in de gaten houden in de war te brengen. Dan lees ik eerst het linkse Joop.nl, daarna het rechtse The Post Online, gevolgd door achtereenvolgens Salland Centraal, de Utrechtse Binnenstadskrant en het Brabants Dagblad. Dat moet die algootjes wel in de war brengen.

1 REACTIE

  1. FB is inderdaad geweldig, maar men kan er niet mee omgaan als het gaat om een meningsverschil. Daarom vind ik al vanaf het begin van fb dat er een reactie tijd van bijvoorbeeld 15 minuten ingebouwd moet worden. Om de heethoofden nog even de kans te geven om spijt te krijgen en wat te nuanceren. Twitter denk ik ook maar dat gebruik ik niet. Voor interessegebieden is FB naast Youtube geweldig, hobby, reizen, adviezen etc.
    Maar inderdaad, je krijgt voorgeschoteld wat je wilt zien en dat is slecht. Want zo krijg je een gekleurde bril op en is de haat zo verspreid. Dus eigenlijk zijn we beter af zonder fb. Maar gelukkig zijn dan Youtube en wikipedia er in ieder geval nog wel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.