Kans op carnavalsoptochten lijkt klein

RAALTE – Bij de zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte zullen komend carnavalsseizoen geen prinsen of prinsessen de scepter zwaaien. Eind volgende week wordt definitief besloten of ook de grote optochten in februari niet doorgaan. “Dan hakken we de knoop door. Ik acht persoonlijk de kans klein dat ze door zullen gaan. Misschien kan er tegen die tijd een kleine schooloptocht of zo gehouden worden”, zo zegt Lyon Hutten van CV de Hekk’n Sluuters uit Nieuw Heeten.

Hij is voorzitter van het regioberaad van de verenigingen in de gemeente; behalve de Hekk’n Sluuters ook de Sallands Zotten, Assendorper Zotten, Dondermadeurs, Sökkestoppers, Stöppelkaters en Zwabberaars. Deze week vergaderden vertegenwoordigers van de zeven verenigingen over de door corona ontstane situatie. Geen Elfde van de Elfde dus, maar ook (nog) geen definitieve afgelasting van de grote carnavalsoptochten dus.

“Maar je moet de wagenbouwers duidelijkheid geven. Sommige verenigingen overwegen nog om geen start- en prijzengeld uit te betalen. Als je dan toch een carnavalswagen wilt bouwen, met de kans dat er geen optocht komt, dan doe je dat dus puur voor eigen plezier. Eind deze week, zo hebben we afgesproken, volgt een definitief besluit. Tijdens onze vergadering kwam al het bericht binnen dat ook de grote Twentse optocht in Oldenzaal niet doorgaat. Dat is wel een duidelijk teken.”

Over het doorgaan van het carnavalsfeest zelf volgend jaar (van vrijdag 12 tot woensdag 17 februari) is door de Raalter verenigingen nog geen definitief besluit genomen. “Daarmee wachten we nog even tot 1 januari. Dan is er misschien toch wat meer duidelijkheid, ook richting de horeca en qua aan te vragen vergunningen. Een carnavalsfeestje is ook wat sneller en makkelijker te organiseren dan een grote optocht. De verenigingen zijn zelf creatief genoeg om dingen te bedenken die tegen die tijd misschien wel kunnen en dan snel georganiseerd mogen worden.”

De traditionele sleuteloverdracht in het gemeentehuis in Raalte en de feestelijke uitwisseling van de eigen carnavalskranten enkele weken eerder komen er komend seizoen ook niet. “Sommige verenigingen maken nog wel een eigen carnavalsblad omdat ze dat correct of passend vinden richting bijvoorbeeld hun sponsors en leden. Maar die gezellige krantenuitwisseling komt er dus niet.”
Volgens Hutten is het belangrijk dat de Raalter carnavalsverenigingen zoveel mogelijk gezamenlijk optrekken. “We moeten met z’n allen door dit moeilijke seizoen heen gaan komen. We willen niet dat er een vereniging omvalt of in de problemen komt. Gelukkig zijn de kosten ook beperkt. Je geeft als vereniging komende tijd weinig uit en je hebt geen megakosten gemaakt of zo.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.