Kanaaldijk Zuid geen officieel weidevogelgebied

HEINO – Er staan dan wel bordjes met daarop ‘Particulier Weidevogelbeheer’ in de omgeving van het geplande zonnepark Kanaaldijk-Zuid bij Heino, maar het gaat niet om een officieel Overijssels weidevogelgebied. ‘Op gronden waar deze borden (van Landschap Overijssel) staan, daar werken of werkten boer en vrijwilligers aan de bescherming van weidevogels.’

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben dat laten weten aan de CDA-Statenleden Bouwien Rutten en Wim Duitman. De beide Statenleden verkeerden in de overtuiging dat het gebied waar het 14,2 ha. grote zonnepark van ontwikkelaar PowerField moet komen volgens de provinciale Omgevingsvisie een officieel weidevogelgebied is.

Volgens GS is dat dus niet zo en gaat het in dit geval om particulier weidevogelbeheer van Landschap Overijssel; ‘De bordjes staan ook aan de Hillebrands- en Haarweg. Deze wegen grenzen aan andere percelen dan aan het plangebied van het beoogde zonnepark.

De CDA-Statenleden waren ook kritisch omdat een deel van het zonnepark nu nog landbouwgrond is en wilden weten of een onafhankelijke partij de kwaliteit van deze landbouwgrond van te voren heeft vastgesteld. Volgens Gedeputeerde staten speelt de kwaliteit van de landbouwgrond op zich geen rol.

Wel heeft de gemeente Raalte, die eind juni een verklaring van geen bezwaar af gaf, zich volgens GS gehouden aan de recent officieel vastgestelde provinciale ‘zonneladder’. Zonneparken op landbouwgronden worden daarin pas toegestaan als een gemeente de gestelde opgave voor duurzame energie niet kan halen met alleen zonnepanelen op daken of restgronden.

De gemeente Raalte zelf heeft gesteld dat het plan moet aansluiten bij de omgeving. Dat kan bijvoorbeeld door een afdracht van de exploitant van het Heinose park aan de stichting Kostbaar Salland voor de aanleg en het beheer van landschapselementen in de directe omtrek en de natuuropgaven in het gebied. Een werkgroep van verontruste omwonenden stuurde al in maart een brandbrief aan de gemeente omdat niet iedereen op de hoogte was van de plannen van PowerField en ook niet iedereen die passend vindt in dit gebied.

In die brief werd destijds ook gesteld dat de gewenste locatie is bestempeld als toekomstig Natura 2000 gebied, dat dit door Raalte zo ook verwerkt is de gemeentelijke structuurvisie 2025 en dat de provincie Overijssel de gehele strook in haar Omgevingsvisie aangemerkt zou hebben als weidevogelbeheer- en ganzengebied.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.