Informatiebord bij Joodse begraafplaats onthuld

RAALTE – Donderdag is bij de Joodse begraafplaats in Raalte een veldkei met informatiebord onthuld. Wethouder Frank Niens was aanwezig om samen met kinderen van het ernaast gelegen Kindcentrum de Korenbloem het bord te onthullen.

Bij de onthulling waren afvaardigingen van de Werkgroep Stolpersteine Raalte, het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap, de Korenbloem en de gemeente Raalte aanwezig. Kinderen uit groep 8 lazen een zelfgeschreven gedicht voor en onthulden de kei met informatiebord. Op het bord staat informatie over de begraafplaats en de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Raalte, die teruggaat tot ongeveer 1745. De begraafplaats wordt onderhouden door de gemeente Raalte en kinderen van de Korenbloem houden er jaarlijks een herdenking. De Joodse begraafplaats in Raalte is een van de ruim 200 Joodse begraafplaatsen die Nederland rijk is.
De keuze voor een steen met informatiebord heeft een dubbele symboliek. De eerste is het Joodse gebruik om op Joodse begraafplaatsen een steentje bij een graf te leggen, want een steentje blijft lange tijd zichtbaar. De tweede is het gebruik om in droge zandgronden graven af te dekken met stenen om zo aaseters en grafschenners te ontmoedigen. Een steen staat daarmee ook voor de bescherming van de zielenrust van een overledene.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.