Hooibergen op de Vlaminckhorst officieel gepresenteerd

HEINO – Een gemêleerd gezelschap van zo’n 25 personen was vrijdagochtend getuige van de onthulling van de twee historische hooibergen op het landgoed De Vlaminckhorst in Heino. Het gaat om een zogenaamde vijfroedige hooiberg en een steltenberg. Stuk voor stuk hadden de genodigden een eigen steentje bijgedragen aan het tot stand komen van de twee restauratieprojecten. De beide hooibergen stonden eerder in Heeten, maar werden enige tijd geleden verplaatst naar de Vlaminckhorst. De steltenberg (1880) is waarschijnlijk de enige nog overgebleven authentieke hooiberg van dat type in Nederland. Op de deel van de boerderij kwam onder andere gedeputeerde Roy de Witte aan het woord. Hij deed een enthousiaste oproep om cultureel erfgoed vooral te bewaren en wel zó dat het ook beleefd en geleefd kan worden. Suzan Jurgens (hooibergdeskundige van de Rijksuniversiteit Groningen) ging met veel kennis van zaken in op de historie van hooibergen – hoe de hooibergen vernuftig werden vervaardigd, gebruiksvriendelijk, maar vooral ook duurzaam (spijkers kwamen er echt niet aan te pas). Wethouder Frank Niens onthulde het speciaal voor deze hooibergen vervaardigde informatiebord.

Op de foto eigenaren Henk van der Wal en Nellie Verhoef