Gerlant: Tunnelvisie

De voltallige raad heeft gekozen, de voltallige raad en het college staan achter het besluit. Volgens sommigen misschien niet het beste plan, maar wel het beste uit alle kwaden. De fietstunnel  aan de Ter Stegestraat in Olst gaat er komen.

In het proces om tot een oplossing te komen voor de verkeersproblemen in Olst zijn er al heel wat varianten langs gekomen. Zijn er al heel wat stappen gezet. Inspraakavonden, commissies en onderzoeken. In de zes jaar dat ik nu stukkies schrijf voor deze krant (en site), gingen ook diverse raadsvergaderingen erover. Het is op zo’n avond dat ik de opmerking tijdens de derde helft op tafel gooi. “Olst-Wijhe heeft vanavond z’n eigen Hans de Kort gekregen.” Van links naar rechts komt er schoorvoetend instemming.

Hans de Kort, voor hen die het niet weten, is een senior Raaltenaar en oud-ambtenaar van de gemeente Olst-Wijhe die jaren met brieven aan raad en college, gebruikmakend van zijn democratisch recht, de wereld naar zijn hand probeert te zetten (in Raalte) zonder zich zelf ooit een keer verkiesbaar te stellen. Iets wat de gemeenschap verschrikkelijk veel geld kost(te).

Politiek is net als voetbal. De bal rolt en jij moet proberen hem in het doel te krijgen. Een sport inclusief competitie. Het is nooit één besluit, één wedstrijd. Het zijn meerdere wedstrijden die maken het besluit. Soms geef je zelf die ene juiste poeier, maar vaak, veel vaker geef je alleen maar die ene voorzet en neemt dan een ander het stokje over. Trapt die de bal weer verder naar een ander en kan het zijn dat na heel wat heen en weer getrap uiteindelijk dat ene doelpunt valt. Publiek schreeuwt vanaf de zijlijn, roept opzwepende taal, maar het zijn uiteindelijk de spelers die de eindstand bepalen.

Het is een teamsport en terwijl de bal links en recht over het veld stuiterde, iedere speler een trap mocht geven en het publiek zich de longen uit het lijf heeft mogen schreeuwen is de beslissing over de tunnel gevallen. Dan kan je er langs de zijlijn van alles van vinden, tijdens de derde helft je gal spuwen, roepen dat je bezwaar gaat maken en mag je boos zijn. De anderen zullen je doen inzien dat het toch echt anders is.

Het was in de derde helft dat ik de opmerking maakte. Oscar Langelaar heeft weer eens ingesproken. Zijn betogen zijn als van die fan die tijdens de rust de kleedkamer binnenstormt en de spelers wel even vertelt hoe zij de wedstrijd moeten gaan spelen. Er is geen enkele ruimte voor een andere mening. Zo is het en daar moet de bal heen. In de praktijk werkt het zo niet, dat weet elke speler. De politici die in de arena de bal echt door elke hoek hebben gespeeld kunnen niet anders dan het schoorvoetend toegeven.

Oscar gaat nu bezwaar maken bij de hoogste rechter, berichtte de Stentor. Bij de KNVB dus om het maar even in voetbal termen te vertalen. Die gaan nu de beelden terugkijken en laten geen aspect onbelicht. Dat Oscar met misinformatie en halve waarheden 414 handtekeningen verzameld heeft komt nu aan het licht. Dat de spelers, het college en de raadsleden een jarenlang proces hebben doorlopen, waarbij iedereen mee mocht praten ook. Een wedstrijd waarbij naar de beste oplossing voor de verkeersproblematiek in Olst is gezocht.

Persoonlijk verheug ik mij daarop. Ik ben geen voetballer, ook geen politicus. Ik ben een ‘lompe boer’ met levenservaring en mensenkennis en weet hoe de hazen lopen. Waar ik van baal, is dat het de armlastige gemeente Olst-Wijhe zo godsgruwelijk veel geld kost. Dan doel ik niet op de 2,5 miljoen voor de tunnel. Dan doel ik op de kosten die de gemeente nu moet gaan maken om één supporter te weerspreken.

Waar ik op hoop? Dat de 413 supporters aan de zijlijn Oscar tot de rede roepen. Dat gebeurt bij voetbal immers ook.

Gerlant@regiobode.nl

6 REACTIES

 1. Je zult vast gelijk hebben Gerlant maar mensen kúnnen nu eenmaal bezwaar maken. Als dat inderdaad zo godsgruwelijk veel geld kost zoals altijd wordt beweerd maar waar ik nog nooit een ‘bewijs’ van gezien heb dan moeten ze dat maar afschaffen en moet de burger zijn/haar vertrouwen maar leggen in de handen van degenen die (niet altijd) door de meerderheid van de burgers gekozen is. Maar zolang de burgers dat recht hebben mogen ze er ook gebruik van maken. Ongeacht wat het kost!

  Terug naar de vergelijking met het voetbal:
  Een voetbalteam, bestaande bij de gratie van supporters, sponsoren en vaak wat hulp van gemeenten moet, net als B&W binnen een bepaald tijdsbestek een prestatie neerzetten. Daarbij moet het zich houden aan de spelregels die o.a. door de trainer(s)/de raad opgelegd zijn.
  Houden zij zich daar niet aan met als gevolg tegenvallende prestaties dan moet jij eens opletten wat er gebeurt Gerlant!
  Zowel bij de toeschouwers op de tribunes als binnen de club zelf, bij de media, de sponsoren en noem maar op zal de hel losbreken!
  Dan kunnen er wel supporters van die club zich beschikbaar stellen voor een plek in die ploeg maar je hoeft er niet voor doorgeleerd te hebben om te begrijpen dat niet iedereen daar ook geschikt voor is.

  Politiek is inderdaad net als voetbal. Er moeten prestaties geleverd worden. Soms gaat dat gemakkelijk maar dikwijls ook moeizaam.
  Tja, en dán is de kans groot dat er vanaf de zijkant fors commentaar geleverd wordt.
  En net als voetballers nemen politici ook liever vanaf de zijlijn applaus en jubelzangen in ontvangst dan boe-geroep of hatelijke spreekkoren…
  Het zijn soms net mensen… 😉

  • beste Marjan,
   de kosten van een bezwaar zijn direct en indirect.
   direct zijn de kosten in de uren die 1 of meerdere ambtenaren er in moeten steken.
   indirect heb je de kosten dat het project duurder word doordat door het uitstel de uitvoering duurder word door aangepaste regelgeving en loonsverhogingen.

   wat het vergelijk met voetbal aangaat denk ik dat je naar de lange termijn moet kijken.
   kijk naar hoelang er is gepraat over de tunnel in Nijverdal, bij elke verkiezing word de bal doorgespeeld naar de volgende wethouder, b&w, raad.

   • Beste Lampi,

    Jij zegt in de laatste alinea van jouw reactie:

    [kijk naar hoelang er is gepraat over de tunnel in Nijverdal, bij elke verkiezing wordt de bal doorgespeeld naar de volgende wethouder, b&w, raad.]

    En dát kost geen geld?
    En wat ik ook nooit begrijp is dat de meeste projecten ook vaak duurder uitvallen dan begroot. Je zou verwachten dat als iets zo lang moet duren voordat een project van start kan gaan men alle zorgvuldigheid in acht genomen heeft die je maar kunt bedenken. Maar blijkbaar gaat die vlieger niet op! Misschien moeten we ons daar eens op focussen inplaats van ons druk te maken over burgers die gewoon gebruik maken van het recht om bezwaar te maken.

    • klopt elk jaar uitstel kost klauwen vol met geld en een verkiezingsjaar nog een paar procent extra.

     dat projecten vaak duurder uitvallen dan begroot heeft denk ik 2 redenen.
     1 de regels worden tijdens het werk aangepast (bezwaarmakers).
     2 bewust of onbewust dingen niet meenemen in de begroting.
     daarbij moet je goed in de gaten houden wat een begroting werkelijk is.

     stel jij wil je dakpannen laten vervangen.
     dan begin je met google om te kijken wat dat mogelijk zal gaan kosten.
     dat is dan jou begroting.
     dan ga je naar de aanbesteding, jij vraagt een aantal aannemers om een prijsopgaaf voor dat werk.
     en dan schrik je want dan komt er dit,dat,zus en zo nog bij en ga je dus ver over je begroting heen.
     dan hebben we het over onbewust dingen niet meenemen in de begroting.

     nu de zelfde klus.
     maar geen google maar je vraagt een aannemer.
     jij hebt de dakpan uitgezocht die je er op wilt hebben, maar daarvoor moeten alle panlatten vervangen/verplaatst worden omdat de nieuwe pannen een andere maat hebben.
     dat gold in het vorige voorbeeld waar je zelf met google bezig was geweest ook maar was je niet tegengekomen en wist je dus niet.
     deze aannemer weet het wel maar neemt het niet mee in de kostenberekening en laat het werk zo dus bewust goedkoper lijken.
     ik krijg heel vaak de indruk dat de politiek meest met het laatste voorbeeld werkt om plannen erdoor te krijgen.
     en dan met het idee dat als de aannemer bij jou de dakpannen al naar de puinbreker heeft gebracht je geen nee zult zeggen als het werk een paar duizend euro duurder word omdat zogenaamd dan dus blijkt dat de panlatten aangepast moeten worden.

     • En zo zijn we weer terug bij de column van Gerlant waarin hij onder andere schrijft: “Politiek is net als voetbal…” Dat klopt!
      De ene keer win je, een andere keer verlies je en er wordt evenzo aan spelbederf gedaan…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.