Gerlant: ‘In Overijssel doet iedereen mee’

Ze zijn zo’n beetje de meest ondergeschoven kindjes van Overijssel.  En ‘ze’, dat zijn de inwoners van Marle en Welsum.  Het gaat echt overal over in Provinciale Staten. Ook over dingen waar ze helemaal niet over gaan. Maar nooit echt over Marle en Welsum. Dat is niet terecht.

Wie de kranten in Salland de afgelopen decennia een beetje volgt, weet dat de Overijsselaars aan de andere kant van de IJssel regelmatig in het nieuws zijn. Niet alleen omdat ze er het kleinste stemlokaal van Nederland hebben, maar ook bijvoorbeeld omdat een megaboer zich niet helemaal aan de regeltjes wilde houden. Of omdat ze er geen windmolens willen. Tenminste, sommigen dan. Want de gemeente heeft hun grond aangewezen als ‘zoekgebied’ om zo’n ding neer te ploffen. ‘Lekker veilig en ver weg’, klinkt er dan schimpend vanaf de andere kant in de krant.

In coronatijd is alles anders geworden. We werken thuis, vergaderen online en Marle en Welsum staan een keer niet in de krant, maar komen langs in de raadsvergadering.  Of de wethouder ervoor kan zorgen dat Marle en Welsum nu na twee jaar steggelen toch eindelijk eens aangesloten kunnen worden op het glasvezelnetwerk?  Terwijl ik de raad volg, frons ik. Ik begin maar eens te googelen. “Hoe is dat in vredesnaam mogelijk?”, gaat er door mij heen. ‘In Overijssel doet iedereen mee’, willen de Statenleden mij altijd doen geloven. Maar inwoners van Overijssel, die aan de andere kant van de IJssel (die zijn aangewezen op de diensten die uit het Gelderse komen, doen dus niet mee.

Wethouder Olthof beantwoordt in politiek correcte termen de vragen die hem worden gesteld. Hij gaat z’n best doen: bla bla bla. Waar het op neer komt is simpel: hij staat met de rug tegen de muur. Google leert me dat het een klassiek gevalletje ‘om de centen’ is. Terwijl de hele Veluwe om die dorpjes heen wel is aangesloten, de Gelderse Staten daar wat van hebben gevonden, zitten ze in Overijssel te slapen.

Politiek correct
Thuiswerken, de raadsvergadering online volgen, e-mails versturen of een krant benaderen; in coronatijd is dat vanuit dat deel van Overijssel dus een crime. Via een ouderwetse telefoonlijn je lokale raadslid bellen en je zorgen bekend maken lukt nog net en je moet je dan denk ik als inwoner gelukkig prijzen dat je niet in staat bent om de vergadering live te volgen. Wat een deceptie als een wethouder niet meer ballen in de broek heeft en de vinger op de zere plek durft te leggen.

Hij zou binnen het college wethouder Blind ‘de broek op kunnen knopen’ en zeggen dat hij de Marlenaren gaat adviseren om niet langer mee te werken aan de plannen voor de windmolens tot dat ze glasvezel hebben. Wedden dat er dan rap een heleboel heisa ontstaat?  Hij zou Delta Fiber en aannemer Van Gelder bij de haren aan tafel kunnen slepen en op hun maatschappelijke verantwoording kunnen wijzen of ze aan de schandpaal kunnen nagelen.

Je kan in Overijssel namelijk als initiatiefnemer niet inwoners een lolly voorhouden, in laten schrijven en dan later net doen als of je neus bloedt. Daar heeft de Staten al in 2010 bij de behandeling van het zogenaamde ‘Werkboek Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving’ iets van gevonden. Dan zou je als wethouder je raadslid moeten beantwoorden en gedeputeerde Eddy van Hijum bij de ballen moeten grijpen. Hij moet daar in Gelderland eens even de puntjes op de I zetten. Maar er gebeurt niets van dat alles…

Terwijl ik het afgelopen half jaar online de vergaderingen van gemeenten en provincie heb gevolgd, ging het telkens over de inwoners in Overijssel ‘die niet mee kunnen doen’. Die straks niet eens mee kunnen praten als er, onder invloed van corona, digitale hoorzittingen worden belegd over de komst van een windmolen naar dat deel van Olst-Wijhe. Daar zouden de Staten eens iets van moeten vinden…

gerlant@regiobode.nl

 

1 REACTIE

  1. Ik denk dat ze het daar in Marle en Welsum achteraf helemaal niet erg vinden om geen glasvezel te hebben. Het geeft een hoop rust, ze hebben daar meer tijd voor hobby’s, voor elkaar en zijn wellicht meer buiten.
    Betreffende thuiswerkers, een onbeperkte 4G/5G bundel/dongel kost niet veel en is voor de meeste thuiswerkers voldoende, >100mb/s.
    Maar, ze kunnen idd de eis om glasvezel proberen te gebruiken om het plaatsen van een windmolen te vertragen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.