‘Geen draagvlak voor zonnepark Kanaaldijk Zuid’

(Ingezonden brief)

HEINO – Ook sommige direct omwonenden van de Kanaaldijk Zuid, die eerder weinig problemen hadden met de plannen van Powerfield om er een zonnepark te realiseren, keren zich nu tegen het initiatief. Agnes Blankenvoorde schreef onderstaande brief namens vier direct omwonende huishoudens, die zich nu ook hebben aangesloten bij de Werkgroep Kanaaldijk Zuid, die bezwaar maakt tegen de plannen. “Inmiddels heeft meer dan de helft van de direct omwonenden zich uitgesproken tegen de komst van het zonnepark.”

“Eigenlijk waren we al overrompeld in het eerste gesprek. Op dagtekening 10 juli 2019 ontvingen wij een brief van Powerfield met een voornemen een zonnepark te realiseren aan de Kanaaldijk Zuid in Heino. Volgens deze brief was de gemeente Raalte hiervan al op de hoogte. Een opmerkelijk feit hierbij was dat veel omwonenden nog helemaal niets van deze plannen afwisten. Op dagtekening 25 juli 2019 ontvingen enkele omwonenden een uitnodiging voor een eerste informatieavond op 28 augustus 2019 in Restaurant De Veldhoek. Powerfield gaf aan dat een grens trekken altijd lastig is en er geen sprake was van willekeur bij de uitnodiging. Wij als direct omwonenden hebben hier inmiddels een geheel ander gevoel bij.
Van deze avond is helaas niets op papier gezet door ons of de initiatiefnemers van deze avond.
In onze beleving was het een soort van kennismakingsavond zonder concrete plannen. Een tweede en derde kring omwonenden zouden ook worden uitgenodigd. Zover is het niet gekomen. Powerfield houdt het erop dat Covid-19 hen hierin beperkt heeft, maar in juli 2019 hebben wij de eerste brief van Powerfield al ontvangen. Zij noemen ons in deze brief zelfs een selectieve groep omwonenden. En dat is nu juist iets wat wringt. Het is ons ontnomen om samen met de buren (waarvan er sommigen zelfs nog dichter bij wonen) tot goed overleg te komen. Het is in onze beleving enkel een plan van een paar initiatiefnemers die hier flink beter van worden. Het Oversticht adviseert zelfs om als randvoorwaarde voor de plannen de meerwaarde voor het gebied nader uit te werken.

Verkeerde keelgat

Wij zijn niet tegen zonne-energie zoals op diverse posters in de omgeving ook te lezen valt maar wel tegen grootschalige zonneparken op landbouw- en natuurgrond zoals men voornemens is aan Kanaaldijk Zuid. En dat men deze landbouwgrond als slecht bestempeld, schiet hier iedereen in het verkeerde keelgat. Hier hebben we te maken met families die al generaties lang op deze grond een boerenbedrijf hebben gehad, zij weten wel beter! Dit gegeven in het plan van Powerfield kán gewoon niet op waarheid berusten. Wij moeten gewoon de grens van de gemeente Raalte bewaken tegen industriële activiteiten, daarvoor zijn immers andere mogelijkheden binnen de gemeente.
Dat men dit plan zonder tegenspraak (inspraak) en met hoge snelheid door wilde drukken is ons nu wel duidelijk. We hebben een aantal storende feiten op een rijtje gezet:

– Eerst selectief een beperkt aantal direct aanwonenden uitnodigen.
– Meermaals de belofte doen dat ook een grotere kring buren uitgenodigd zal worden, maar als dit na bijna een half jaar voor het uitbreken van het coronavirus nog niet is gebeurd, begin je toch te twijfelen.
– Het plan groter aanbieden en vervolgens kleiner maken. Powerfield zegt bij een eerste kennismaking een groot aantal hectares te willen gebruiken voor zonnepanelen, maar reduceert vervolgens als een soort van tegemoetkoming de oppervlakte. Als we het internet mogen geloven, is dit een strategie die zij veelvuldig hanteren.
– Zoveel mogelijk de zaken telefonisch af willen doen en zo min mogelijk op papier.
– Overdag mensen thuis benaderen zonder afspraak.
– Beloftes die er gedaan zijn, kwamen niet overeen met de informatievoorziening op de website. Als je denkt goed (mondeling) geïnformeerd te zijn dan let je daar niet altijd op. Daar hopen ze op! Als je je niet continu inleest en via diverse kanalen op de hoogte blijft zou er maar zo een plaatstalen industrieloods geplaatst worden van 4 meter hoog terwijl er duidelijk over een lage landschappelijke loods was gesproken. En dan is het toch ook bedenkelijk dat je geregistreerd moet zijn om informatie via de site te kunnen inzien waar Powerfield zelf ‘rondtrekt’ om mensen (financiële) toezeggingen te doen. Hoeft dat niet geregistreerd?

Enorme ruis

Noaberhulp, noabergevoel en noaberplicht zijn eigenlijk een ongedwongen sociaal stelsel zoals wij dat ‘aan onze kant van het kanaal’ kennen en koesteren, maar waar helaas een enorme ruis is ontstaan door toedoen van Powerfield. Er is door Powerfield aan omwonenden onder voorwaarden (flinke) geld (-sommen) toegezegd. Is dit voor de gemeente Raalte een wenselijk patroon?
Dan nog de zogenaamde vrije inloop dag bij De Veldhoek, je moest je per mail aanmelden. Dan werd er een tijd afgesproken per huishouden. Sommigen kwamen tegenover twee heren van Powerfield en vier mensen van de gemeente te zitten. Dit werd niet bepaald als prettig ervaren. Daar komt nog bij dat zowel de inloopdag als het ter inzage leggen van de vergunning midden in de vakantie van deze regio viel.

Dit schrijven betreft een actie van enkele direct omwonenden. Wij hebben onze zienswijzen inmiddels gedeeld met de Werkgroep Kanaaldijk Zuid en ondertekend. Wij zijn erg benieuwd naar het draagvlaklijstje van Powerfield en met vermelding van reden waarom men besloot er mee in te stemmen.”

Agnes Blankenvoorde

Kader met raster: ‘Word wakker’

Agnes laat de brief vergezellen door enkele artikelen over Powerfield. Onder andere een voorbeeld van een toezegging om het aantal hectares te verkleinen in Overdinkel (Tubantia) en een artikel over een boer uit Wanneperveen die de stekker uit de zonneparkplannen van Powerfield trok na weerstand uit het dorp (De Stentor). Daarnaast wijst ze op meerdere artikelen in de NRC en andere media over ‘omstreden’ grondtransacties. Het bedrijf zou aangekochte grond snel en met grote winst hebben doorverkocht aan een aan het bedrijf gelieerd beleggingsfonds. PowerField ontkent dat er wat mis was en is er ook niet voor veroordeeld. Wel is het bedrijf volgens de NRC gestopt met dergelijke doorverkopen. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) legde bovendien eind 2018 twee boetes van elk 75.000 euro op aan twee directeuren van PowerField (waarvan er een inmiddels vertrokken is). Het bedrijf had obligaties aangeboden zonder een door de AFM goedgekeurde prospectus. Daardoor zouden de risico’s van de obligaties niet goed in beeld zijn (Dagblad van het Noorden). “En hier doet de gemeente Raalte mogelijk zaken mee? Hoe geloofwaardig wil je overkomen. Gemeente Raalte, word wakker”, schrijft Blankenvoorde.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.