Enquête over aardgasvrij wonen in gemeente Raalte

RAALTE – De gemeente Raalte heeft een digitale enquête uitgezet over hoe de inwoners denken over de transitie naar aardgasvrij wonen. Dit in het kader van de Warmtevisie die eind volgend jaar klaar moet zijn. Dit met het oog op de landelijke doelstelling om alle woningen en andere gebouwen in 2050 aardgasvrij te hebben gemaakt.

Deze Warmtevisie biedt zo meteen een plan van aanpak hoe dat moet worden aangepakt met de woningen. Voor de bedrijventerreinen volgt een apart traject. “De beste oplossing is per wijk verschillend en hangt onder andere van de warmtevraag en technische mogelijkheden af”, zo stelt de gemeente. Wethouder Frank Niens: “We staan in de gemeente Raalte, net als in heel Nederland, voor een grote opgave. Hoe we van het aardgas afgaan en wat een betaalbaar alternatief is, is een hele puzzel. Als gemeente hebben we dan ook nog niet alle antwoorden.”
De vragenlijst is te vinden op staging2.raalte.nl/aardgasvrij en kan worden ingevuld tot en met woensdag 23 september. Dat neemt ongeveer vijf minuten in beslag. Geen internet of hulp nodig bij het invullen van de vragenlijst? Neem dan contact op met onderzoeksbureau Citisens voor het aanvragen van een papieren enquête. Zij zijn op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur bereikbaar via tel. 0800 – 75 75 755 (gratis). Raalte wil bij het opstellen van de Warmtevisie samenwerken met inwoners, ondernemers, SallandWonen, Enexis en andere partners. De laatste ontwikkelingen zijn te vinden op staging2.raalte.nl/aardgasvrij. Vragen of een goed idee? Laat het via de bovengenoemde link weten.

Temporisering

Niens weet dat de transitie naar gasvrij wonen lastig wordt. “Ik kijk dan ook naar bepaalde wijken, oudere buurten, waarbij woningisolatie lastig is. Het is een puzzel. Er zijn niet zoveel mogelijkheden.” Aangezien de transitie, mede door de kosten, hier en daar omstreden is en de overheidsmiddelen een knauw hebben gekregen door de coronacrisis houdt Niens wel rekening met de mogelijkheid dat er zich een temporisering (vertraging) van de plannen voor kan doen. “Daar kan ik me wat bij voorstellen. Maar die stip van 2050 blijft. De kosten zijn een uitdaging, maar daar moet landelijk over gesproken worden. Ik heb vandaag nog gelezen dat Amsterdam voor de transitie 14 miljard moet reserveren. Er liggen dus nogal wat uitdagingen. Of het lukt om in 2050 van het aardgas af te zijn? Dat is afhankelijk van de beschikbare mogelijkheden, haalbaarheid en betaalbaarheid. Groen gas en waterstof lijken op dit moment qua oplossing en financieel perspectief zeer kansrijk. Maar zijn die ook in voldoende mate beschikbaar? En komen er nog andere alternatieven? Dit vraagt om onderzoek en het blijven volgen van ontwikkelingen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.