De Korenbloem: van pijpenla naar boom

Raalter kindcentrum houdt toch nog kleine openingsceremonie ter ere van nieuw gebouw

RAALTE – Begin dit jaar opende Kindcentrum de Korenbloem in Raalte in stilte de deuren van het nieuwe pand. Een uitgebreide openingsceremonie zou later volgen, althans dat was de bedoeling. En toen: corona. Omdat het te lang duurt, kiest het kindcentrum (basisschool, kinderdagopvang en BSO) er nu voor om niet langer te wachten. Maandagochtend 5 oktober om 8.30 uur staat er een kleine ceremonie gepland. Voor de kinderen, omwonenden en genodigden. Wat minder uitgebreid dan eigenlijk de bedoeling was en buiten. “We berusten erin”, stellen directeur Harry Marissink en adjunct-directeur Rian Wolfs. “Het is jammer, maar we kunnen er niks aan doen.”

Het allerbelangrijkste: ze zijn dik tevreden over het nieuwe gebouw. “Natuurlijk waren er in het begin kleine kinderziektes van technische aard. Maar deze week hadden we het er nog met elkaar over: we hebben geen dingen gezien waar we spijt van hebben.”

Het vorige gebouw stond er sinds ’72. “De wijk hier was toen booming”, vertelt Harry. “Er werden in die tijd heel veel scholen gebouwd. Eerst heette het hier de Radboudschool. In ’94 ging die samen met de Klimopschool en werd het de Korenbloem. In 2006 kwam de Paulusschool erbij. Het gebouw was in de afgelopen jaren eigenlijk niet meer geschikt voor het hedendaagse onderwijs. Het was een lange gang met lokalen, een pijpenla. In 2013 zijn we daarover gaan praten. Onze eerste stap was om aan het bestuur van mijnplein te vragen om ons de eerste prioriteit te geven voor nieuwbouw. Daarmee gingen ze meteen akkoord. De samenwerking met Kinderopvang KOOS begon toen ook vorm te krijgen. Dus we moesten ook met hen praten. Hoe pak je zoiets aan? Waar moet je aan voldoen om samen te gaan in één gebouw? Daarna gingen we het traject in met het team. Eerst hebben we hardop gedroomd. Hoe zien we het voor ons? Vervolgens zijn we met een volle bus leerkrachten en pedagogische medewerkers gaan kijken bij andere kindcentra.”

De Raalter politiek hield de boot eerst nog af, maar uiteindelijk ging die, na onafhankelijk onderzoek ook overstag. De Korenbloem mocht nieuwbouwen. In het voorjaar van 2019 ging de schop dan eindelijk in de grond.Leader in me

De school had zich jaren daarvoor al gecommitteerd aan de onderwijsfilosofie ‘The Leader in Me’. De insteek: zeven basiswaarden voor persoonlijk leiderschap; eigen verantwoordelijkheid voor het kind. Groep 1 en 2 en de kinderopvang (voor de jongsten) houden zich voornamelijk bezig met ‘Wees proactief’; ‘Begin met het einde voor ogen’ en ‘Belangrijke zaken eerst’. “Daarbij draait het wat meer om het ik”, vertelt Rian. “Bij de vier andere waarden, die aan de orde komen in groep 3 tot en met 8, draait het wat meer om het wij: ‘Denk win-win’; ‘Eerst begrijpen, dan begrepen worden’; ‘Synergie’ en ‘Houd de zaag scherp’.”

Die zeven waarden worden in een tekening vorm gegeven aan de hand van een boom met takken. En dat is dus ook gebeurd met het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw. In het midden van het gebouw is als het ware een soort boomstam gecreëerd. Die is op de begane grond gevuld met een speel/leerplein voor groep 1 tot en met 3 en op de eerste verdieping met een speel/leerplein voor de bovenbouw (en enkele weggewerkte technische ruimtes en toiletten). De schoollokalen liggen er als een soort klaverblad omheen. Allemaal met zicht op het speel/leerplein.In de stroom

Op de begane grond beschikt elk lokaal over een deur naar buiten om ook het schoolplein bij het onderwijs te betrekken. Daarnaast heeft het kindcentrum een aula voor gezamenlijke activiteiten. Een klaslokaal kan daar eventueel bij aangetrokken worden. Bij binnenkomst zit bovendien aan de rechterkant nog een educatieve schoolkeuken (ook geschikt voor de BSO) en op de eerste verdieping is een werkatelier te vinden. “De architect heeft als gedachte gebruikt dat je hier als baby binnenkomt in de kinderopvang”, vertelt Harry. “Daarna ontwikkel je je in de stroom van het gebouw. Als je ouder wordt, ga je naar de eerste verdieping. En dan hebben we ook nog een daktuin. Als je daar staat, ben je klaar.”

Rian: “Het zou ook mooi zijn als we die daktuin in de toekomst kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld het telen van tomaten. Daar kunnen de kinderen in de keuken dan weer tomatensoep van maken. Zodat we bijvoorbeeld de buren kunnen uitnodigen voor een soepmiddag. Zoiets hebben we al één keer gedaan. Toen heeft groep 6 gekookt voor de bewoners van de Hartkamp. Zo willen we ook de verbinding zoeken met de wijk, de Hartkamp en Angeli Custodes.”Compact

Helemaal klaar is het kindcentrum nog niet. Buiten wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een groene speelplaats (mede mogelijk gemaakt door provinciale subsidie). Harry: “Er ligt nog een grasveld dat uitloopt in een punt richting SV Raalte. Daar komen nog goals te staan, zodat de kinderen er kunnen voetballen.” Rian: “We beschikken nu bovendien ook over alle infrastructuur voor de digitalisering van het onderwijs; alle lokalen hebben bijvoorbeeld smartboards. Dat is een mooie aanvulling. En natuurlijk hebben we nieuw meubilair, alles in rustige, natuurlijke kleuren.”

Want een zekere rust wilden ze absoluut uitstralen. “We hebben nu zo’n 340 leerlingen, elke dag circa vijftien baby’s in de kinderopvang en ook nog eens circa vijftien peuters. Eigenlijk zijn we daar nu even te klein voor, maar we houden rekening met een kleine krimp. We hebben hier al meerdere keren ouders rondgeleid. Dan valt het hen op dat het er helemaal niet op lijkt dat er hier zoveel kinderen rondlopen. Het is een compact gebouw.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.