Dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel bij Rohda Raalte

RAALTE – Mensen met niet-aangeboren hersenletsel krijgen sinds eind april dagbesteding aangeboden bij voetbalclub Rohda Raalte. De aanbieder van de dagbesteding, InteraktContour, werd namelijk op eigen locatie Schuilenburg door coronamaatregelen beperkt in haar mogelijkheden. Rohda Raalte bood uitkomst. Het mes snijdt aan twee kanten: cliënten van InteraktContour krijgen activiteiten aangeboden; Rohda Raalte draagt bij aan haar maatschappelijke idealen, ontvangt geld voor de verhuur én InteraktContour houdt overdag een oogje in het zeil op het sportpark.

De coronatijd is een proefperiode voor de samenwerking. Tot nu toe bevalt die erg goed. Op dit moment is de dagbesteding van InteraktContour vijf dagen per week bij Rohda Raalte te vinden. De planning wordt opnieuw bekeken zodra de 1,5 meter-maatregel versoepeld wordt. Wel bestaat volgens Jurrian Keilholtz van InteraktContour de intentie om blijvend samen te werken. “Omdat ik voorheen zelf voetbalde bij Rohda Raalte, kon ik makkelijker het gesprek aangaan over het onderbrengen van onze dagbesteding. Door ruimtegebrek op onze eigen locaties vanwege corona werd die behoefte ineens heel groot. Gelukkig konden we toen snel schakelen. Samenwerken met een sportclub is heel logisch voor ons. We staan allebei voor gezondheid, we gebruiken onze ruimtes zo efficiënt mogelijk én we hebben de beschikking over een keuken.”
Han Reinders, de voorzitter van Rohda sluit zich hierbij aan: “Wij zijn een maatschappelijk betrokken club en dan is dit een ideaal verbond. Overdag staat onze kantine vaak leeg, terwijl het een mooie gelijkvloerse locatie is. Alles is nog nieuw en er is voldoende ruimte om ook in groepsverband activiteiten te doen en tegelijk voldoende afstand te houden. Wanneer de cliënten naar huis gaan, komt de jeugd net aan voor de trainingen.”

Soepel

Cliënt Ton leerde InteraktContour kennen in de coronaperiode: ‘’Ik had veel eerder naar de dagbesteding moeten gaan. De activiteiten die we doen en de sociale contacten die ik heb, doen mij erg goed. Dat ik met leeftijdsgenoten in contact ben, vind ik erg fijn. Bij Rohda Raalte is het een erg mooie accommodatie, zowel binnen als buiten. Op het terrein zijn er veel mogelijkheden om in beweging te zijn. Dat vind ik ook erg prettig, omdat ik in het verleden veel met bewegen en sport heb gedaan. Zo blijf ik toch in beweging en in contact met anderen!’’
De dagbesteding bij Rohda kon soepel opgestart worden, vertelt Keilholtz. “De kantine was op 16 maart, toen alles vanwege corona dicht moest, pas een week open. Nog helemaal nieuw dus. De ruimte leent zich heel goed voor onze activiteiten. Tijdens corona hebben willen we een maximumaantal van ongeveer twaalf cliënten aanhouden. Vergeleken met onze eigen locatie Schuilenburg hebben we, los van meer ruimte, ook de beschikking over een aparte werkplek en meer mogelijkheden om te bewegen en vrijwilligerswerk te doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.