College wil meer mogelijkheden in strijd tegen ondermijning

RAALTE – Het Raalter college van B&W wil meer mogelijkheden om op te treden tegen bijvoorbeeld ondermijning, overlast in de wijk, gevaarlijke honden, gebruik van lachgas en wensballonnen. Daartoe moet de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) worden aangepast. Een voorstel hiertoe ligt bij de gemeenteraad. Die bespreekt dit voorstel tijdens een rond-de-tafelgesprek op 24 september.

Bij ondermijning gaat het om verweving van de onder- en bovenwereld. Dat gebeurt op landelijk niveau bijvoorbeeld in sommige horecagelegenheden, maar ook bij kapsalons, nagelstudio’s en vakantieparken. Bedrijven dienen als dekmantel; wassen zwart (crimineel) geld wit of faciliteren illegale activiteiten. Gemeenten hebben daartoe al de wet Bibob tot hun beschikking. Daarmee kan de integriteit van vergunningshouders getoetst worden. “Maar dan moet er dus wel een aanleiding zijn voor die toets. En dat is dan bijvoorbeeld een vergunningsaanvraag”, vertelt Dadema.
Om beter grip te krijgen op mogelijke ondermijning in de gemeente wil het college daarom nu een exploitatievergunningstelsel invoeren. Zo’n exploitatievergunning is momenteel alleen verplicht voor horecagelegenheden die meer dan 1800 bezoekers kunnen huisvesten, maar het college wil die vergunning nu ook kunnen opleggen aan andere horecabedrijven. Als extra instrument om verdachte bedrijven aan een Bibob-onderzoek te onderwerpen. Het gaat volgens het college met name ook om ‘droge’ horeca (waar in tegenstelling tot bij ‘natte’ horeca geen alcohol geschonken mag worden’). Daarbij hoeft er geen drank- en horecavergunning worden verleend en daardoor blijven dergelijke bedrijven vaak gevrijwaard van een Bibob-onderzoek.
Concrete vermoedens aangaande ondermijning in de huidige horeca bestaan er volgens Dadema op het moment niet. “We gaan echt niet overal de Bibob toepassen. We hebben fantastische horeca in Raalte, dus het gaat niet om de huidige situatie. De wijziging is meer gericht op de toekomst.” De gemeente benadrukt dan ook dat het niet de bedoeling is om direct alle horecagelegenheden te onderwerpen aan een Bibob-onderzoek. Veel bestaande ondernemers met een drank- en horecavergunning ontvangen een vrijstelling voor de vergunningplicht. Het middel is met name bedoeld om toe te passen bij nieuwe ondernemers en bij droge horeca.
Voor bedrijven in andere sectoren, waarbij er vermoedens bestaan van ondermijning, wil het college een branchevergunning op kunnen leggen. Ook weer om een Bibob-onderzoek mogelijk te maken.

Colors

Verder wil het college mogelijkheden om zichtbare uitingen van verboden clubs te verbieden. Denk bijvoorbeeld aan de jasjes of ‘colors’ van een motorclub als Satudarah. Dergelijke verboden gelden strafrechtelijk pas als het vonnis van de rechter onherroepelijk is. Maar niet langer in de regio IJsselland als het aan de gemeenten in die regio (die dit allemaal in hun APV willen opnemen) ligt.
Verder wil het college meer instrumenten om in te grijpen bij overlast in de buurt door asociale bewoners. In het uiterste geval (bij zeer ernstige en herhaaldelijke overlast) wil het college de mogelijkheid hebben om de overlastgevende bewoner tijdelijk uit huis te plaatsen. Dadema stelt dat er wat dat betreft op dit moment geen specifieke situaties spelen.
Daarnaast wil het college een aanlijn- en/of muilkorfplicht kunnen opleggen aan gevaarlijke honden op eigen terrein als er door de eigenaar geen voorzieningen (bijvoorbeeld hekwerk) zijn aangebracht om te voorkomen dat hond het terrein verlaat. Dit om bijvoorbeeld postbezorgers en koeriers te beschermen tegen agressieve honden. Ook is het de bedoeling om paal en perk te stellen aan lachgasgebruik in de openbare ruimte. De drug is op dit moment nog niet verboden (hoewel daar door de rijksoverheid wel aan wordt gewerkt), maar het college wil gebruikers kunnen beboeten, op het moment dat het gebruik van lachgas leidt tot verstoring van de openbare orde. Dit om hinder, overlast en gevoelens van onveiligheid te beperken.

Kader met raster: Wensballonnen

Een ander opvallend punt is dat het college een verbod wil op wensballonnen met open vuur. Die kunnen namelijk leiden tot brandgevaarlijke situaties. Volgens het college is het verbod met name bedoeld met het doel om natuurgebieden en kwetsbare ‘objecten’, zoals gebouwen met rieten kappen, te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.