Carolien Jonkman: Afvallen door bewegen, bier en bitterballen…

Er zijn regeltjes om te bepalen of je gewicht gezond is. Dat doen we door je Body Mass Index te bepalen of via de lichaamsanalyse waarbij ook onderscheid wordt gemaakt in je lichaamssamenstelling. En ja, veel van ons zijn ongezond dik volgens deze regeltjes. In 2018 heeft 1 op de 2 mensen overgewicht en in Overijssel zelfs bijna 53 % (RIVM-cijfers). Dat is best veel. Niemand vindt overgewicht leuk. Het vergroot de kans op ziekte, bv corona en verkort je leven.

Vanaf mijn jeugd leerde ik gezond eten met de regeltjes van het voedingscentrum vanuit de schijf van vijf: Gezond eten is dan elke dag uit elk vak van de schijf producten eten in de juiste hoeveelheden, variëren in het eten en de keuzes van eten buiten de schijf beperken. Slanker worden gebeurt dan door minder te eten en meer te bewegen. Ik heb gemerkt dat deze regeltjes voor mij en veel andere mensen niet werken. Zo kon ik niet gezond en gelukkig leven.

Voor veel mensen staat afvallen gelijk aan een dieet. En dan moeten ze van alles. Dat werkt vaak ook niet. Mijn ervaring is dat afvallen zonder dieet de beste manier is om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Een gezond lichaam reguleert het gewicht vanzelf. Ons menselijk lichaam streeft er altijd naar om de gezonde balans te behouden. In je maag, darmen, hersenen en in je vetweefsels worden allemaal stofjes gemaakt die je lichaam aanzetten tot meer of juist minder te eten. Je lichaam weet dus hoe het in gewicht kan afvallen en op een gezond gewicht kan blijven. Gewoon door alles te eten wat het nodig heeft en nergens te veel van, heeft de mens al vele jaren evolutie overleeft.

Door je lichaam beter te leren kennen, kun je de aanwijzingen volgen die jouw lichaam je geeft. Want je lichaam vertelt je wat je kunt doen. Geen calorieën tellen, maar eten en bewegen op een manier die jouw lichaam sterk en gezond maakt en houdt. Soms moet je dan een beetje eigenwijs zijn, want het gaat dus soms erg tegen de algemene regeltjes in. Ieder lichaam is anders, en verschillende voedingsproducten werken bij ieder lichaam anders, al zijn er wat algemeenheden. En soms heeft iemand extreme producten die op dat moment passen, bijvoorbeeld bij manlief Eric; hij is de afgelopen weken weer 20 kg kwijt door Bewegen, Bier en Bitterballen.

Wil je leren hoe je bij jouw genen, karakter en manier waarop je leeft een gezond gewicht bereikt? Neem gerust contact op via staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.