Carnavalsregio Raalte cancelt carnavalsoptochten

NIEUW HEETEN – De zeven gezamenlijke carnavalsverenigingen in de gemeente Raalte hebben na intensief overleg besloten de stekker uit vijf carnavalsoptochten te trekken. Het gaat om de optocht in Heino op zaterdag 13 februari, de optochten in Nieuw Heeten, Heeten en Raalte op zondag 14 februari en de carnavalsoptocht op maandag 15 februari 2021 in Broekland. Eerder vandaag werd al bekend dat de optocht in Raalte niet doorgaat.

Het besluit kwam tot stand naar aanleiding van het Regio Raalte overleg van afgelopen week. Daarbij schoven de Sallands Zotten uit Heeten, de Dondermadeurs uit Broekland, de Sökkestoppers uit Heino, de Stöppelkaters en de Zwabberaars uit Raalte, de Assendorper Zotten uit Mariënheem en de Hekknsluuters uit Nieuw Heeten aan. “Daarna kwamen zaken in een stroomversnelling”, vertelt Jorrit van Leusden, lid van het bestuur van de Raalter carnavalsvereniging de Stöppelkaters. “We voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en deelnemers van onze Grote Sallandse Optocht. Er bestaat een goede kans dat wij die zekerheid niet kunnen bieden. Daarom zijn we tot dit besluit gekomen.” Johnny Nijenhuis van de Sökkestoppers uit Heino vult aan: “Deelnemers beginnen vaak al maanden voor de optocht met de voorbereidingen. Met name de bouwers van de grote wagens steken rond deze tijd van het jaar de handen al uit de mouwen. Voor hen willen we graag duidelijkheid bieden.”
Vijf van de zeven verenigingen hebben ook besloten in 2021 geen nieuwe prins of prinses aan te wijzen. “Bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.” Aldus Thije Bannink, voorzitter van de Dondermadeurs uit Broekland.” Alleen de Sökkestoppers en de Sallands Zotten houden de deur nog op een kier voor een nieuwe prins/prinsenpaar in verband met hun aanstaande 55-jarig jubileum.”
Lyon Hutten, voorzitter van het regio-overleg en de Hekknsluuters uit Nieuw Heeten wil benadrukken dat de besluiten breed worden gedragen door de alle verenigingen in het overleg. “Liever hadden we dit bericht natuurlijk niet gebracht, maar we moeten eerlijk zijn naar iedereen die bij carnaval vieren in Salland is betrokken. Het is uithuilen en weer doorgaan. Ik heb van verschillende verenigingen al begrepen dat zij al zijn begonnen met het verkennen van activiteiten die wel binnen de coronamaatregelen zouden passen. Daar zal elke vereniging zelf mee aan de slag gaan. Carnavalsvierders zouden geen carnavalsvierders zijn als daar weer te gekke ideeën uit voort vloeien.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.