Bouw kapel op Heemkerkhof verloopt voorspoedig

RAALTE/MARIËNHEEM – De bouw van de herdenkingskapel op het oude Heemkerkhof aan de Assendorperweg tussen Raalte en Mariënheem verloopt voorspoedig. De muren staan er al, de pannen liggen op het dak en aan de plek waar het Mariabeeld komt te staan wordt hard gewerkt.

De buitenkant krijgt fraai, ouderwets, voegwerk: snijvoegen in vaktermen. Tijdrovend maar erg mooi, zo weet Jan Leenhouts, een van de initiatiefnemers. “Het gaat echt snel dankzij onze geweldige vrijwilligers, stuk voor stuk gepensioneerde vakmensen uit de bouw uit Raalte en Mariënheem. We hadden van te voren geen speciale tijdsplanning gemaakt, maar het lijkt er nu op dat we in december de kapel al kunnen laten inwijden door een geestelijke.”

Voor de nieuwe kapel worden oude, originele bouwmaterialen gebruikt, afkomstig van gesloopte gebouwen uit onder meer Gelderland, Limburg en Friesland. “De metselaars mopperden in het begin wel eens wat omdat die oude stenen wel mooi, maar niet allemaal precies gelijk zijn. Dat metselt natuurlijk niet zo makkelijk als met gewone stenen. Nu de muren en het dak klaar zijn, krijgen we van alle kanten al leuke en positieve reacties, van de vrijwilligers en van voorbijgangers, over de mooie uitstraling van die oude stenen.”

In de kapel komt straks een Mariabeeld te staan, afkomstig uit een oud klooster en via via vanuit Den Bosch naar Raalte gekomen. Afgelopen weken heeft dat al ‘proefgestaan’. “Financieel zijn we verder gezond. We hebben geweldige vrijwilligers die bouwen, maar ook heel veel materiaal gesponsord gekregen; van hout voor het dak en de rustbankjes tot het ijzer voor het hek dat voor het Mariabeeld komt. Zeker nu je goed kunt zien wat het gaat worden, groeit het enthousiasme.”

De nieuwe kapel staat op het oude, al heel lang niet meer gebruikte kerkhof van de vroegere Heemkerk. Deze Heemkerk brandde in 1834 af, waarna de voorloper van de Kruisverheffing in het dorp Raalte gebouwd werd. Het kerkhof was tussen 1829 en 1896 in gebruik en bestemd voor de katholieke inwoners van Raalte en Assendorp (nu het dorp Mariënheem). Niet alle namen daarvan zijn helaas bekend.

Meer info via Facebook; ‘Kapel begraafplaats Op Den Heemen Raalte’ of bij Jan Leenhouts (leenhouts.jl@gmail.com)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.