Bijdrage van 25.000 euro voor twee groene projecten in Salland

BROEKLAND/OLST – Werkgroep Heel Broekland Bloeit en Stichting Eetbaar Olst-Wijhe mogen allebei een bijdrage van 25.000 euro tegemoet zien van het landelijk Innovatiefonds Samen voor Biodiversiteit. In totaal honoreerde het fonds acht projecten in het land. Er waren 130 aanvragen ingediend. Heel Broekland Bloeit wil het geld gebruiken voor het plan ‘Salland Biodivers’ en Eetbaar Olst-Wijhe voor het project Duizend Bloemen.

Met het bedrag wil Heel Broekland Bloeit op 30 tot 35 plaatsen in het ‘groene hart van Salland’ (rondom Broekland, Middel, Elshof, Boerhaar en Ramele, dus in de gemeenten Olst-Wijhe en Raalte) kleine glooiingen maken, terugbrengen of versterken, zodat er hoogteverschillen en daarmee micro klimaat-ecosystemen ontstaan. Hierbij worden minibosjes geplant en zullen ‘stapelmuurtjes’ van snoeihout worden gemaakt voor insecten en andere dieren. Dit vormt de eerste aanzet voor een groene oase. Daarna zal de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. De werkgroep hoopt dat de variatie aan planten- en diersoorten hierdoor zal toenemen.

De werkgroep Heel Broekland Bloeit bestaat uit zo’n vijftig deelnemers (boeren, burgers en buitenlui). Dit voorjaar heeft de groep ruim 13.500 m2 met bloemen- en kruidenmengsels ingezaaid. Voor meer informatie over ‘Salland biodivers’ neem contact op met Guus Schutte, contact@guusschuttehovenier.nl.

Stichting Eetbaar Olst-Wijhe wil met het project Duizend Bloemen natuurherstel en duurzaam landgebruik rondom Olst bevorderen. Burgers, boeren en andere grondgebruikers in de gemeente Olst-Wijhe en (semi-)overheden werken daartoe samen. Het is de bedoeling om allereerst een online platform in te richten, waarop iedereen in de omgeving die hier energie in wil steken elkaar kan vinden, ideeën kan uitwisselen en actieplannen kan maken.

Hierbij komt er hulp van studenten van Saxion en andere opleidingen, die zich via Stichting Project Kompassie in Deventer naast hun studie inzetten voor duurzame projecten. Samen met particulieren, boeren, en andere organisaties die grond bezitten of gebruiken zullen er actieplannen worden gemaakt om voor meer variatie, ecologische verbindingen, leefruimte en voedsel voor flora en fauna in het landschap te zorgen. Ook zal er een start worden gemaakt met de inzet van ‘lerende cameravallen’ van de Ulebelt in Deventer, die helpen om kennis over insecten te verzamelen. Een moment om hier meer over te horen, en anderen te ontmoeten, is gepland op donderdagavond 29 oktober in het Holstohus. Vragen om informatie en ook aanmeldingen kunnen naar eetbaarolstwijhe@gmail.com.

Meer informatie is te vinden op staging2.samenvoorbiodiversiteit.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.