Wil Lemele wél of niet haar dorpswinkel terug?

LEMELE – Vorig jaar 1 september was de sluiting van de dorpswinkel in Lemele een feit. De toenmalige kruidenier moest zijn familiebedrijf na meer dan 100 jaar sluiten. Er was te weinig klandizie vanwege de enorme concurrentie van de grotere supermarkten.

Voor menig gebruiker van de winkel was het een bittere pil. Met name voor de ouderen die er hun wekelijkse boodschappen kwamen doen. Maar ook voor de vele vakantiegangers die op de Lemeler campings bivakkeren en voor de toeristen die wandelend of fietsend het dorp passeren.

Voor René van der Linde, geboren en getogen Lemelenaar en op 100 meter afstand wonend van de winkel, was het een doorn in het oog. Hij besloot de handschoen op te pakken om deze belangrijke voorziening – namelijk het sociale hart van het dorp – te heroveren. Hij sloot zich aan bij een landelijke organisatie genaamd Project 20 om voeding te krijgen bij het verwezenlijken van dit sociale project. Vanuit zijn rol als plaatsvervangend commissielid voor de PvdA Ommen en medeverantwoordelijk voor de portefeuilles, sociaal domein (werkend als psychiatrisch verpleegkundige bij Dimence) en de kleine kernen (de vele dorpen vallend onder de gemeente Ommen) werd het verlies van de lokale winkel een speerpunt om zijn nek voor uit te steken.

De Imminkhoeve

René vertelt: ”Ik had eerst alleen een goed idee voor de opzet, maar ik heb geen geld en ik had geen ruimte om de dorpswinkel op te starten. Het Plaatselijk Belang verwees mij door naar de Imminkhoeve, het prachtig gelegen Zorg- en Leefstijlhotel aan de Lemelerweg. In goed overleg met directeur Esther van der Kooij bleek hier een uiterst geschikte ruimte beschikbaar te zijn, om het plan te kunnen realiseren.”

In een grondig onderzoek naar gelijkwaardige projecten in den lande, bezocht van der Linde onder andere de dorpswinkels in Sauwerd en Eext om ideeën op te doen over de opzet en het verdienmodel. Beiden dorpen zijn vergelijkbaar met Lemele. Van der Linde vervolgt: “In beide dorpen is de winkel opgezet met een coöperatie als organisatievorm, waar de inwoners lid van konden worden en medezeggenschap kregen in de formule en in de opzet. Beide winkels functioneren daar goed omdat de inwoners zich verbonden voelen met de coöperatie: De dorpswinkel ván en vóór het hele dorp!” Van der Linde geeft aan dat de eerste opzet van een dorpswinkel een behoorlijke investering vergt. Voor subsidies vanuit de gemeente en de provincie is het van groot belang dat er een verdienmodel aan ten grondslag ligt, zodat deze niet in een bodemloze put verdwijnen.

René bedacht een simpele opzet waarbij hij in een enquête 450 huishoudens in Lemele vraagt mee te doen om wekelijks voor 20 euro boodschappen (vergeten boodschappen) te halen in de winkel. Dit is geen mondelinge toezegging, maar een verbintenis voor een jaar, om gegarandeerd te zijn van een vaste omzet. Er kan dan een goede start gemaakt worden. In de enquêtes die hij tot nu toe heeft opgehaald, blijkt de grootste weerstand te bestaan uit het feit dat het niet gebruikelijk is om vooraf voor je boodschappen te moeten betalen. Volgens van der Linde is dit echter het eerste jaar noodzakelijk en kan het mogelijk weer los worden gelaten bij een goed jaarresultaat. Hij geeft aan dat hij de enquête zorgvuldig heeft uitgezet. Hij haalt ze ook weer bij de mensen op, zodat hij het verhaal achter de antwoorden kan horen. Van der Linde benadrukt nogmaals dat een dorpswinkel van belang is voor de aantrekkingskracht en leefbaarheid van het dorp.

Eerste levensbehoefte

Hij schetst: “We hebben in Lemele een voortreffelijk draaiende basisschool, omdat er veel nieuw wordt gebouwd en er voldoende aanwas is. Ook de meeste sportverenigingen en clubs draaien als een tierelier en hebben goede voorzieningen. Maar de belangrijkste voorziening, het kunnen kopen van onze eerste levensbehoeften, ontbreekt! Dat kan toch niet waar zijn!”

Hij geeft aan dat hij de eerste 120 enquêtes binnen heeft en tot de volgende tussentijdse beoordeling komt: “Door het ophalen van de formulieren heb ik een aardig beeld kunnen vormen van de huidige tendens. Ik heb prachtige gesprekken aan de deur en aan keukentafels gevoerd. Ruim de helft vindt het tot nu toe een goed plan en doet mee. Soms zelfs voor meer dan 20 euro. De minderheid heeft toch wel wat moeite met deze vaste besteding per week en twijfelt. Echter deze groep geeft aan wel te zullen komen als de winkel er eenmaal is. Het zal er dus om spannen of de meerderheid er zich aan wil verbinden. Ik ben er echter van overtuigd dat we dichtbij komen en dat het doodzonde is om deze kans – om bij de Imminkhoeve een nieuwe dorpswinkel te creëren – te verkwanselen. Ik doe dan ook een dringend beroep op de mensen waar ik nog de enquêtes ga ophalen, een serieuze afweging te maken en mee te doen. Verder is mijn persoonlijk noot dat in deze tijden van de doorgeschoten markteconomieën, ik de ‘lokale winkel’ een prachtig voorbeeld vind van terugkeer naar kleinschaligheid: een standaard winkelassortiment met de toevoeging van veel verse producten en biologische streekproducten.

Het schip keren

Veel mensen beseffen voornamelijk in deze coronatijd dat we door onze welvaart zijn meegesleurd. We denken in termen van méér, béter, gróter en nog meer consumptie en verrijking. Dit is mogelijk mede de oorzaak van de crisis waar we nu middenin zitten. De wal moet mijns inziens nu het schip keren, zodat we weer meer oog krijgen voor kleinschaligheid, minder uitputting van onze grondstoffen en een gezondere leefstijl met gezonde voeding. De nieuwe dorpswinkel kan hiervan op microniveau een mooi voorbeeld zijn. Bovendien kan het een fantastische win-win situatie opleveren met Zorg- en Leefstijl hotel de Imminkhoeve, die nu ook vanwege corona in zwaar weer zit. Mooier kan ik het niet maken!”

Tot slot: “De enkele criticasters die ik tegenkom en niets zien in dit concept, zal ik het tegendeel moeten bewijzen. Het zou toch geweldig zijn dat er een dorpswinkel zou komen schuin tegenover het pand waar mijn grootouders vroeger ook een dorpswinkel (KROON) runden. Nú echter is Lemele aan zet! Ik hoop dat ik over enkele weken kan melden dat de dorpswinkel ván en vóór Lemele een feit is. Zo niet, dan zal Lemele waarschijnlijk nooit meer een dorpswinkel krijgen en moeten we het doen met de herinneringen.
Ik ben echter een zeer positief ingesteld persoon en ga er van uit dat mijn dorpsgenoten de meerwaarde van de winkel in zullen zien en er in ieder geval het eerste jaar, 20 euro aan boodschappen per week, voor over hebben.”

1 REACTIE

  1. Kan niet wachten. Terugschalen gaat toch gebeuren, dus waarom niet meteen? Kan me niet voorstellen dat ze in Lemele voor die rottige 20 euro deze kans laten schieten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.