Vroeger in Salland: Stöppelhaene vieren in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een kort verhaal. Ditmaal handelt dat over Stöppelhaene.

Tekst: Tonny Nijboer

Als we in de geschiedenis van Stöppelhaene duiken, kunnen we constateren dat we al heel lang Stöppelhaene vieren in Raalte. Ontstaan in 1951 toen de bijenhoudersvereniging een landelijk congres mocht organiseren. Raalte zag zijn kans om zich met een -voor die tijd- groot evenement te presenteren aan de vele bezoekers die er verwacht werden vanuit het hele land.

De plaatselijke VVV en de middenstands- en boerenorganisaties sloegen de handen ineen om het feest gestalte te geven en al snel kwam het voorstel er een oogstdankfeest van te maken. Er moest een naam worden bedacht en burgemeester Ambrosius Ganzeboom stelde voor er de naam ‘Stöppelhaene’ aan te geven, verwijzend naar een aloude traditie. De boerenorganisaties vroegen hun leden in Raalte allemaal een gast (zes garven) rogge beschikbaar te stellen als oogstgave voor de Sallandse geestelijkheid.

Jonge boeren gingen met wagens rond om de rogge in te zamelen en op donderdag 16 augustus 1951 reed een stoet van boerenwagens volgeladen met rogge het feestterrein op de Grote Markt op. Hier werd het op plechtige wijze aangeboden aan pastoor Stokman en dominee Van der Molen, de vertegenwoordigers van de geestelijkheid in Salland.

Zo berichtte de krant erover: “Rond de klok van twee uur werd de nadering van de oogststoet aangekondigd door een harmonicaspeler, gevolgd door een stevige ploeg jonge en andere boeren in veldtenue, gewapend met dorsvlegels. Daarachter hoog opgetast vijf wagens met rogge, bekroond door een enorme ‘Stöppelhaene’. Burgemeester Ganzeboom sprak tot het hart van boeren en burgers. Hij achtte nu al voldoende factoren aanwezig om te mogen veronderstellen dat de viering van ‘Stöppelhaene’ van blijvende betekenis zal kunnen zijn.” En hij heeft gelijk gekregen: Stöppelhaene is niet meer weg te denken uit Raalte en het is ondenkbaar dat het jaarlijkse oogstdankfeest ooit zal verdwijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.