Vechtzomp in Dalfsen verder uitgerust met twee zeilen

DALFSEN – Afgelopen week hebben meesterzompbouwer Meijer uit Enter en zeilmaker Bakker uit Noord Holland de uitrusting van de Vechtzomp Dalfsen compleet gemaakt. De boot werd verder uitgerust met twee zeilen ter grootte van samen 48 m2. Met hulp van diverse schippers en andere vrijwilligers van de stichting werden het grootzeil en het fokzeil met vereende krachten met touwen en katrollen aan de mast en de boot bevestigd.

Foto: Geert Bistervels

Na het installeren van de zeilen werd een kleine proefvaart op de Vecht gemaakt. Omdat de Vecht redelijk kronkelt en omdat de plotseling kenterende invalshoek kan zorgen voor een veranderende windrichting is het niet gemakkelijk om met zeilen te varen. Het is dan meer geschikt om te varen op de grotere meren en watervlakten zoals bijvoorbeeld de Beulakerwiede. De zomp met de gehesen zeilen vaart daarom niet met passagiers op de Vecht. Als de zomp met zeilen vaart, is het uitsluitend met zes à zeven ervaren schippers, die tijdens de tocht hun handen er vol aan hebben om het schip op koers te houden.

Vaartochten zonder zeil zijn nog steeds mogelijk en zijn te boeken via Hiawatha Actief. Indien er ruimte aan boord over is, kan er gebruik gemaakt worden van de zogenaamde opstapvaarten. Deze vaarten zijn er op de zaterdag en de zondag en duren ruim een uur. De afvaarten zijn voor ‘de Fabriek’ aan de Vechtkade en starten om 10.00, 11.30, 13.00 en 14.30 uur. Wegens de coronamaatregelen kan er slechts gevaren worden met maximaal zes personen (buiten de bemanning om). De kosten zijn tien euro per persoon voor volwassen en zeven euro voor kinderen. Dit bedrag kan afgerekend worden met één van de schippers.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.