Streekmuseum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar kan van start met Leaderbijdrage

DEVENTER – In het buurtschap Frieswijk komt een streekmuseum dat 4 collecties met historisch waardevolle voorwerpen, beeldmateriaal en documenten uit Schalkhaar en omgeving toegankelijk maakt voor een groot publiek. Het project kan van start dankzij een Leaderbijdrage van de Europese Unie, provincie Overijssel en de gemeente Deventer. Het museum wordt een plek voor cultuur, ontmoeting en educatie.

Salland is één van de ruim 3000 Leadergebieden in Europa en kan gebruik maken van de Europese middelen voor plattelandsontwikkeling. Vanaf 2016 tot nu toe ontvingen al 20 Sallandse projecten een Leaderbijdrage. Nu is het project Museum Averlo-Frieswijk-Schalkhaar goedgekeurd.

4 Sallandse collecties op 1 locatie

Door de bijdrage is het mogelijk om 4 collecties tentoon te stellen op 1 locatie aan de Frieswijkerweg 7 in Schalkhaar: het landbouwminiaturenmuseum Frieswijk dat daar al gevestigd is op een boerderij, het dorpsmuseum Obdeijn Schalkhaar, het dorpsarchief Schalkhaar en de filmcollectie streekbeelden Sonnenberg. De landbouwminiaturen blijven in de bestaande schuur. De andere collecties komen in een nieuw, vrijwel energieneutraal gebouw, dat door vrijwilligers wordt gebouwd en beheerd. De 2 gebouwen worden met elkaar verbonden, zodat ook een ontmoetingsplek ontstaat.

Beter toegankelijk

Tot nu toe was alleen het landbouwminiaturenmuseum breed toegankelijk voor het publiek. In het nieuwe museum zijn alle collecties op een moderne en audiovisuele manier te beleven. Er komen evenementen en lezingen en incidenteel exposities van derden. Het nieuwe museum wordt bovendien een toeristisch Rustpunt, waardoor de bestaande fiets- en wandelroutes een meerwaarde krijgen.

Voor jong en oud

Het museum wordt ook een ‘huiskamer’ voor de inwoners van met name Frieswijk en Averlo. Eens per twee weken wordt er ‘biegeproat’ en gezamenlijk koffiegedronken. Dat is goed voor de sociale binding en bestrijdt eenzaamheid. Voor schoolklassen is het museum interessant voor het educatieve programma.

Het project ontvangt een eenmalige Leader bijdrage van € 97.500 (50% van de EU, 25% van provincie Overijssel en 25% van gemeente Deventer).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.