Schuilhut Hoonhorst overgedragen aan Landschap Overijssel

HOONHORST – Landschap Overijssel heeft op woensdag 19 augustus de nieuwe schuilhut bij Hoonhorst overgenomen van werkgroep DNA van Hoonhorst. Deze schuilhut staat bij de kruising van de voormalige koningsweg (940) met de historische Twentseweg (1270); nu de Koelmansstraat en de Molenhoekweg. Landschap Overijssel is bereid gevonden om de schuilhut te beheren. Aanvankelijk voor de duur van 25 jaar, maar uiteindelijk ‘eeuwigdurend’. De schuilhut doet historisch aan: het gaat om een robuust ogende constructie.

In de schuilhut staan borden met informatie over de genoemde wegen en de Bentheimer zandsteen. Bovendien staat er nog een Bentheimer steen bij, waarop de historische bewegwijzering is aangebracht van de Ierthe naar Essen en van Kampen naar Osnabrück.
Namens de werkgroep Hoonhorst gaf Wim Schrijver de geschiedenis weer van het DNA project, dat in september 2017 van start ging. De bedoeling: iets blijvends realiseren dat met de geschiedenis van de omgeving te maken moest hebben. De inwoners kwamen met verschillende voorstellen. Hieruit kwamen de schuilhut en de nog lopende plannen om oude boerderijnamen weer zichtbaar te maken op boerderijen naar voren.
Al in november 2018 vond overleg plaats met Landschap Overijssel over de locatie. In het voorjaar van 2019 werden de plannen gepresenteerd en probeerde de werkgroep om een bouwvergunning te krijgen. Maar het zat niet mee, het bleek belangrijke archeologische grond te zijn, waarop niet gebouwd mocht worden. Na herhaald overleg werd voorgesteld om de schuilhut te funderen met kleine zes boorgaten, ongeveer 60 cm diep, met gewapend beton. Dit voorstel werd door de archeologische dienst goed ontvangen en daarna kon de bouwaanvraag beginnen.
Ruim voor de bouwvakvakantie van vorig jaar werd het beton gestort, zodat Hartkamp Bos en Landschap eind september de constructie kon plaatsen. Alles was er op gericht om op 20 maart de schuilhut officieel te openen, maar corona gooide roet in het eten. Helaas is nog niet duidelijk wanneer dit kan gebeuren. Aangezien de werkgroep nu nog verantwoordelijk is voor de schuilhut werd echter al wel besloten om de hut over te dragen aan Landschap Overijssel. Jan Sibelt, voorzitter van de Historische Vereniging Dalfsen, en rentmeester Hans Gerritzen van Landschap Overijssel ondertekenden vorige week woensdag het overnamedocument.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.